Diverse Știrile zilei

SĂ LĂSĂM BISERICA ÎN PACE!

În cei 27 de ani de democrație, nicio instituție n-a fost mai blamată, pe fondul unei crize interne, mai intens decât este, în aceste zile, Biserica Ortodoxă Română. Vehemența atacurilor venite – culmea! – dinspre oameni care probabil n-au mai trecut pragul bisericii de la propriul botez mă îngrijorează extrem de mult. Aș asocia-o cu violența verbală și cu lehamitea pe care le arătăm , de la o vreme, doar „Parlamentului penal”, pe care tot noi l-am creat și l-am botezat așa.

N-am fost niciodată un habotnic. Nu mi-am turnat cenușă în cap și – recunosc – nu sunt un campion la ținut posturi. Ca mulți dintre tineri, pentru mine au existat duminici în care m-am trezit fix în momentul în care lumea ieșea de la Sfânta Liturghie. Poate viața mea nu este un exemplu pentru viitorii clerici și în mod clar nu sunt cel mai bun „ambasador” al Bisericii, dar îmi place să cred că ea va rămâne, indiferent de cursul evenimentelor de azi, busola multor generații de acum înainte.

Aș fi vrut să nu amintesc despre cazul episcopului Corneliu de la Huși. Aș fi vrut să cred că totul e o înscenare menită să discrediteze Biserica și să zdruncine credința. Dar nu e. E limpede pentru toată lumea că omul a întreținut relații sexuale cu cel puțin un bărbat. Ba chiar cred că e un mare pericol să măturăm frumos gunoiul și să-l ascundem sub preș, să ne prefacem că nimic nu s-a întâmplat și să lăsăm totul cum era.

Nu, fraților. Cred cu tărie că Biserica a înțeles magnitudinea seismului care tocmai a lovit-o. Ca instituție divino-umană, ea are datoria ca, înainte de toate, să admită că administratorii ei pot greși. Nimeni nu este fără de păcat. Iisus s-a făcut pe sine slujitor pentru a-i învăța pe apostoli umilința. De aceea, asumarea vinei este condiția sine qua non pentru ca percepția publică despre BOR să se înnoiască.

Preasfințitul Corneliu a plecat. Omul a înțeles că a greșit și că probele împotriva sa sunt irefutabile. Drama vieții acestui năpăstuit, că nu pot să-i zic altfel, este indezirabilă oricărui muritor. Imaginați-vă un fost episcop, învățat ca toată suflarea să-i știe de frică, supus supliciului de a-și duce restul zilelor într-o mănăstire, în umilință și ascultare față de vreun stareț care mai are să-i plătească și vreo poliță de pe vremea în care raporturile de subordonare erau inversate. Plus stigmatul pe care i l-am pus cu toții și de care în mod clar nu va scăpa toată viața.

Marea problemă a bisericii noastre strămoșești nu este însă nici Preasfințitul Corneliu, nici părintele Pomohaci și nici suita de episcopi bănuiți – fără nicio probă – că ar fi imorali. Marea provocare a BOR este culpabilizarea generală pe care am ajuns să o facem, glumele sexiste la adresa tuturor clericilor, aluzia financiară la buzunarul popii și scăderea încrederii în ceea ce a fost și continuă să rămână instituția cu cel mai mare grad de încredere, reperul de credință și moralitate.

De aceea, eu aș zice să lăsăm Biserica în pace. Pentru că după un asemenea asalt, ea are nevoie să-și revină. Și boxerul căzut la podea are dreptul la numărătoare și la odihnă. S-o lăsăm, deci, să gândească o strategie prin care va reuși să se curețe de tot ceea ce i-a făcut rău.

Aș putea să bag mâna în foc că regulamentele vor fi mult mai severe. La fel de sigur sunt că atitudinea unor dintre clerici față de credincios și de banul lui, dar și conduita unor slujitori care – trebuie s-o recunoaștem – au anumite apucături se vor schimba.

Să-i lăsăm pe conducătorii Bisericii să se retragă și să se roage, așa cum făceau sfinții și martirii în vremea în care erau prigoniți.

Până atunci, noi să stăm strâmb și să judecăm drept: dacă Biserica ne-a băgat vreodată mâna în buzunar și ne-a jecmănit, dacă a intrat în viața noastră cu bocancii și ne-a stricat intimitatea, dacă răul nostru se trage de la Biserică. Iar dacă vom constata că sursa problemelor noastre nu este nicidecum Biserica lui Hristos, atunci să ne punem câteva semne de întrebare și despre noi înșine.

loading...

Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Știrile zilei

GHINION teribil pentru un șofer buzoian (foto)

Știrile zilei

UPDATE: Accident pe Bulevard | Șofer băut (foto)

Anunțuri Știrile zilei

Curs la Buzău | ULTIMELE LOCURI

27 comentarii

 1. daniel at 18:45

  Trebuie sa fim atenti cum folosim cuvantul „irefutabil” pe langa preoti.
  Mai bine foloseati tot latinescul care e oarecum un sinonim cu irefutabil , macar pe ala nu il intelegeau. Acum daca aud ca ceva e „irefutabil” , toti preotii fug.
  Mai bine ne concentram pe probleme serioase,palpabile, decat pe biserica. Biserica o duce mai bine decat orice spital din aceasta tara. Si nu ar ceda un procent din profit pentru a salva un bolnav. Mai bine il scutura de ultimul ban vanzandu-i o iluzie decat sa il ajute sa se vindece. Cu banii si cu proprietatile pe care le are biserica , am putea face zeci de spitale adevarate.. nu mizerabilele alea pe care le avem (si unde si pisicile si sobolanii iau boli) . Si am putea sa le oferim medicilor bani adevarati , ca sa vindece aici pe pamant pentru ca pana una alta , niciunul nu s-a intors de dincolo .
  E o vorba… pana la dumnezeu te … ingerii. Sper ca ingerii sunt heterosexuali ca altfel nu vreau niciun inger! Fereasca dumnezeu ca „suita de preoti” sa te ia in primire la rai.
  Bine ca nu exista Mos Craciun ca ne f… si ala in cur!

  1. Alex at 9:14

   Biserica este ministrul Sanatatii? sau al Educatiei? Biserica are de impartit bugetul romaniei si aceasta il pastreaza doar pt ea? Nu din cauza bisericii nu exista sistem sanitar si educational in Romania, dar e mai usor si mai legal sa arunci cu noroi in Biserica decat sa faci orice afirmatie sau actiune impotriva statului. Pace!

  2. Marius at 11:10

   Ai vorbit (scris) ca un mare fraier… Habar n-ai, ești o penibilă victimă într-o găleată de idioți manevrabili. Nimic mai mult. Îți doresc succes!

  3. Scurtu Sorin Izvoraș at 7:49

   Același text scris de cei ce sunt vânduți necuratului pentru 1000 de ani ! De ce trebuie repetat IDENTIC , mai ales că , răspunsuri pertinente se dau mereu !? Este clar că BISERICA a creat în ultimii ani mai multe spitale și bolnițe ….cum li se spunea înainte decât statul , a dotat unele spitale existente cu aparatură modernă etc ! În plus , pentru cei ce nu știu , starea PSIHICĂ și FIZICĂ A CREDINCIOȘILOR ESTE SUSȚINUTĂ tot de către BISERICĂ , lucru îndeobște recunoscut de către savanți , în studii ce pot fi consultate ori când pe net sau în reviste de specialitate ! Dar este mai greu să se răspândească asemenea informații printre cei ce și-au pus platoșa nepăsării pe ei ! Nu știu „câștigul” celor ce încă nu înțeleg sau acceptă ADEVĂRUL , dar cu siguranță , ei NICI ATÂT . Nu au ce spune și fiind pe drumuri greșite , îmbrățișază ori ce subiect la modă , ce le dă impresia că sunt la modă …cool , macho … ! Asta este ….se vor deștepta cândva , însă , sper să nu fie prea târziu pentru ei !

 2. Maria at 20:57

  Noi lasam biserica in pace. Mu avem nimic cu acest lacas. Cu preotii avem probleme.
  . Fiecare se crede a fi Dumnezeu. Si nu este asa. Sunt si ei, ca si noi, niste salariati
  Haideti sa nu ii mai cainam atata
  Daca nu sunt homosexuali zunt niste afemeiati. Zi care nu se regazesc aici zunt niste avari si niste invidiosi.Se barfesc si se dusmanesc unii pe altii

  1. Cristian at 22:54

   Maria, exagerezi grav când afirmi despre preoți că se cred divinități. Dacă tu ai întâlnit un caz, nu generaliza.
   La fel și cu faptul că sunt afemeiați… dai cu bâta în baltă, și sunt sigur, că atunci când erai copilă, ai învățat că nu e bine să generalizezi nicăieri.
   Fii pe pace și liniște-ți părerile!

 3. Un crestin at 21:08

  Ce ușor e sa vorbești în necunostinta! Mai studiază problema spitalelor și abia apoi fa comentarii inteligente! Pana una alta e clar ca nu te poți numi creștin pentru ca dacă ai trai în mijlocul bisericii nu ai mai avea asemenea „pareri”. Felicitări Cosmin pentru un articol bine argumentat!

 4. Monica Pintoiu at 21:18

  Cand numărul școlilor noi și al spitalelor de asemenea noi va depăși numărul bisericilor noi construite iar spațiile libere din orase nu vor fi invadate de alte construcții BOR mai vorbim

  1. Alex at 9:18

   Monica Pintoiu propune in parlament acest gand. Spitalele si Scolile nu se construiesc sub aprobarea sau din fondurile Bisericii, ci ale statului care aduna taxe in fiecare zi de la fiecare dintre noi (o paine de 1 leu are in acest leu 9% tva ce merge la stat, sau o bluza de 50 lei cu tva 19% ce merge la stat)

   1. mioara.says at 6:17

    ….aceste comentarii acide nu vin de la un creştin practicant….nu stie ce e sfanta liturghie…v-a cerut cineva bani cand ați intrat intr-o sfantă biserică? Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi păcătoşii-amin!❤

 5. Daniel at 1:25

  Autorul articolului, daca nu are vreun interes, este doar slab informat. Nu are nimeni, nimic cu Biserica. Raul este facut Bisericii de mai marii ei conducatori in frunte cu insusi IPS Daniel. Ei au transformat Biserica in business pur. Este o ticalosie sa spui ca are cineva, ceva cu Biserica si ca nu iti baga mana in buzunar. Cum Nu-ti baga? Pai cununa, boteaza, inmormanteaza, gratis? Nu. Accepta sume modice, cat poate omul? Nu! Pai atunci, da, iti baga mana-n buzunar.
  Bro, rolul Bisericii nu este de a se implica politic, nici de a fixa taxe pe serviciile prestate, plus toate mizeriile pe care le fac unii dintre slujitorii ei. Rolul Bisericii este de a ajuta oamenii, de a-i indruma, de a-i sprijini, de a le fi alaturi la necaz. Nu de a se folosi de sarmani si apoi sa-i umileasca din Mercedesuri si BMWuri!
  Reapect pentru preotii care au inteles rolul Bisericii si actioneaza in folosul comunitatii, in rest,
  Hai sictir!

 6. Ioana at 7:05

  Preoții sunt bugetari,plătiți cu un salariu din bugetul statului. Care sunt atribuțiile de serviciu pt care sunt plătiți că o înmormântare e 500 lei,o cununie 1000 de lei, un botez 300 de lei,acatistul în biserică 10 lei,pomelnicul la fel! Banii ăștia intra in buzunarul preotului pe lângă salarul platit de stat… De ce nu se dau chitanțe pe banii ce.i încasează? Uneori și nu uneori ci mai tot timpul la tara costul unei înmormântări depășește pensia pe care o ia bietul om. Au fost zile când a avut cate trei înmormântări,deci într.o singură zi a luat salarul minim pe economie! Dacă sunt remunerați de stat cu un salariu care nu e mic deloc,de ce iau bani pt serviciile pe care le prestează și care sunt plătite o data de stat? Plus contribuția fiecărei familii pt întreținerea cultului…

  1. Un crestin at 13:42

   Informează-te sa vezi ca în problema salariilor personalului clerical nu e chiar așa. De la bugetul de stat vine o suma care acoperă în cel mai fericit caz dările către stat adică CAS sănătate și impozite. Salariul propriu zis preotul îl ia din fonduri proprii adică din donații servicii și vânzareade lumânări. Se vede ca nu ai habar dar te-ai apucat sa comentezi ca altceva mai bun nu aveai de făcut! Când veți fi bine informați arunci sa va dați cu părerea vizavi de Biserica. Și sunt sigur ca nu ați călcat în biserica de la botez de va permiteți asemenea comentarii indolenta!

  2. Scurtu Sorin Izvoraș at 8:02

   Banii pe care statul îi dă pentru salarizare acoperă strict IMPOZITUL PE SALARII pe care-l plătesc la fel ca noi și preoții , după câte știu , banii de salarii , cei …neți fiind plătiți de către biserică din fonduri proprii !Deci de fapt ceea ce dă statul ….ia înapoi ! Când biserica a fost„dezmoștenită” de către Cuza , acesta a promis că va plăti statul toate dările ! Dar asta s-a cam uitat . Oare , am mai fi rămas fără pământuri dacă BISERICA ar fi fost în continuare stăpână pe ele , ar fi îndrăznit să vândă așa cum este astăzi 1/3 din ele străinilor ?! Să ne uităm corect către o zare ce se întrevede în fața noastră , dispariția ca nație și să ne unim în jurul lui DUMNEZEU dacă BISERICA vi se pare desuetă și irelevantă …să vedem , cum facem , prin CINE sau am devenit atât de CREDINCIOȘI încât să ne adresăm DIRECT DOMNIEI SALE ?! Sunt oameni ce reușesc și asta dar ….puțini și poate că , DATORITĂ LOR MAI EXISTĂM CA NAȚIE și nu am avut „soarta” pe care poate că o meritam …aceea a Sodomei și Gomorei !

 7. Bi-Dam at 7:48

  S a ales praful de generatia asta…nu mai aveti frica de Dumnezeu,de asta se intampla numai nenorociri.Nu vreau sa jignesc pe nimeni dar,mai,voi sunteti crescuti in jungla???N ati avut si voi parinti,bunici ..ceva acolo,care sa va invete macar ca nu e bine sa vorbiti in halul asta de religie???Lasati frate spitalele..veniti ca la bar la spital.Nu aveti educatie,nu va duceti la medicul de familie,veniti buluc pentru orice rahat.Lasati frate si scolile..ca suntem plini de agramati si analfabeti..la ce sa se faca scoli???Ca treceti prin ele ca lebada prin apa.Aaa,dar Biserica…acolo nu mai sunteti atei.Nu mai sunteti tari in gurita.La o cumpana in viata,boli,nenorociri..ia sa vedem noi:va duceti la spital?Nu.La scoala?Nu.Da unde???La Biserica.Si acolo…ei,acolo e treaba Lui Dumnezeu.Si a fiecaruia dintre voi.Pana atunci ori va dati fratilor cu picioarele pe pamant ori va duceti 1000 de ani si va rupeti de Romanica noastra de tot.Ca eu unul m am saturat de voi….

 8. Gabriel at 8:05

  Nu este vina Bisericii ca nu avem spitale, autostrazi sau scoli. Ar fi fost vina Bisericii daca nu aveam lacasuri de cult suficiente. Pana una alta, daca nici biserici nu s-ar mai face oare ma intreb ce altceva s-ar mai construi?
  Felicitari pentru articol!

 9. Ovidiu at 9:03

  Cand statul in care trăim macar va egala biserica in constructii de scoli spitale si adăposturi atunci sa va legati de biserica. De preoti care au gresit sunt de acord ca trebuie exilati ca nu sunt un model de urmat pentru copii nostri. Dar nu generalizati, sunt atatia preoți tineri care stau in chirie ba mai au si 1-2 copii si se îngrijesc si de biserica si de oamenii care traiesc in acea parohie. Nu stiti ce greutăți au acesti oameni care vor sa aduca o schimbare în biserici dar din cauza celor bătrâni (pomohaici episcopi etc),ei suferă cel mai mult. Dacă nu vi se par in regula acesti oameni de ce nu ati reclamat aceste persoane din timp pana sa ajunga televiziunea. De ce nu se intampla la fel si cu cei din parlament sau guvern care ne distrug încet dar sigur viitorul nostru si al copiilor nostri.

 10. Daniel N at 10:54

  Bi-Dam, nu incurcati biserica, cu religia! Nu-L puneti pe Dumnezeu la masa cu Daniel! Parintii si bunicii mei, m-au dus si la biserica si m-au educat, asa cum souneti „cu frica de Dumnezeu”. Asta nu inseamna ca pot fi de acord cu, poate, tentativa asta de manipulare prin acest articol, sau poate e doar prostie. Cum sa ceri oamenilor sa lase Biserica in pace?! Ca si cand tot oamenii sunt de vina pentru mizeriile pe care le fac unii preoti sau alte fete bisericesti ?! Ca si cand tot oamenii poarta vina transformarii Bisericii in afacere curata?! Tot noi suntem de vina ca, intr-o tara parlita si amarata, ei defileaza cu Mercedesurile?! Nu, maestre, vina discreditarii Bisericii o poarta IPS Daniel si gasca de mafioti.

 11. Ochianu Valentin at 12:25

  Foarte superficial tratata problema bisericii ortodoxe in aceasta postare!
  Ne-am obisnuit sa citim si sa luam drept lucru bun si util orice articol sau postare de pe fb.
  Insa citind comentariile de sub aceasta postare,m-am linistit:oamenii pricep si inteleg unde este de fapt problema.

 12. Justin at 13:48

  Felicitări autorului!!! Legat de Biserica și Spitale…pt cei care critica Biserica: puneți mâna și mai citiți istoria și vedeți cine a întemeiat primul spital…știți?nu!SF Vasile cel Mare…citiți cine a întemeiat primul spital (Bolnițe)din Moldova..apoi aruncați cu piatra….legat de preoți și medici: in fiecare sat există câte o Biserica..De ce?-pt că oamenii și.au dorit și au reușit dimpreună cu preotul lor….de ce nu exista in fiecare sat cate un cabinet măcar?- oamenii își doresc și ar duce la îndeplinire acest lucru,dar nu are cine sa.i conducă,pt că nici un medic tânăr nu s-ar duce sa fie medic într.un sat de 100 de familii cu salariul de minim pe economie..în schimb preotul tânăr dimpreună cu familia(soție și copii) merge la ei și.i sprijină și își lasă totul în urmă(familie prieteni etc) doar pt ei, pt dorința de mântuire și de a lăsa ceva in urma sa..de a ajuta după putință!…am văzut preoți tineri și bătrâni care trăiesc de azi pe mâine dar pe cine să intereseze!…noi doar aruncam în toți cu pietre!…am văzut preoți care merg din casă în casă pt a strânge un bănuț pt a face o Biserică, înjosiți,înjurați, fugăriți,criticați…dar au răzbit și au dus la îndeplinire ce și.au propus dimpreună cu oamenii–Au ZIDIT BISERICI– .. însă nu am văzut nici un medic care să meargă din casă în casă pt a ridica un spital sau un cabinet pt sărmanii dintr.un sat!! Să știți că Biserica este spital pt suflete iar ,,medicii” ei clădesc astfel de spitale!!!adică își fac datoria!….spitalele pt trup sunt create de cei care slujesc acolo dar dupa cum am zis nu am văzut nici un medic care să meargă din casă în casă spre a se înjosi și a fi fugăriți!..legat de studii: sincer nu am văzut nici un preot analfabet, însă o parte din cei ce critica Biserica nu au nici o treabă cu școala!..un preot ajunge preot după 20 de ani de studii..deci învață și iar învață pt a putea sa învețe și pe alții…. asemenea și un medic!….care-i diferența?…sunt egali în studii,au același țel (de a vindeca omul)..dar nu toți își construiesc propriul „cabinet” pt a duce la îndeplinire ce au învățat! ..Așa că dacă vreți SPITALE puneți mâna și le faceți și nu mai aruncați pisica in curtea vecinului!…legat de plata preoților pt diferite servicii–nu va obliga nimeni sa faceți un botez sau o cununie..vrei sa fii ateu? atunci ramai ateu!…vrei sa trăiești în desfrâu?atunci îți asumi! Religia ortodoxă este o religie liberă,vrei rămâi,nu vrei atunci pa…avem liberul arbitru pt mântuire, nu suntem obligați!!!și nu uitați că fără credință Romania Nu mai exista, far preoți și fără conducători credincioși (ex. Ștefan cel Mare, Brâncoveanu etc) azi nu ne mai numeam români!… păstrați credința strămoșească și nu va mai clătinați pt că Dumnezeu nu lasă Biserica Sa spre pierzanie,,porțile iadului nu o vor birui pe ea”

 13. Theodor Spiridon at 19:46

  Domnule, ce-i dai cu spitalele si cu scolile? Sa fie milioane de spitale fara doctori, nu? Si sute de mii de scoli fara profesori calificati, ca daca tot este de ce nu ar mai fi? De aceea e invatamantul asa cum e! De ce implicati Biserica in politica? Construirea spitalelor si a scolilor tine de statul roman si de politicile acestuia. Biserica are si ea centrele ei de ingrijit copii, batrani, are spitale, cantine, bineinteles acolo unde s-au putut construi si unde s-a putut gasi si personal specializat. La inceputul ei, Biserica nu construia spitale si scoli, ci se ocupa de sufletul omului. Cat despre taxe si impozite, sa se retrocedeze terenurile confiscate de Cuza si Biserica va plati taxe. Dar Cuza a scutit Biserica de impozite tocmai din cauza ca i-a confiscat averea. Daca nu va place Biserica si doctrina ei, lepadati-va de ea si fiecare cu treaba sa!

 14. kojack at 21:17

  Ai citit sau macar auzit de „Pupaza din tei”? Pe undeva pe acolo zice cam asa un dialog: -Lasa-l ma!; – L-as lasa eu dar acum nu ma lasa el pe mine.” Sper ca intelegi ce am vrut sa spun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *