Știrile zilei

Speranțe pentru Ținutul Buzăului

Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților şi Senatului pentru relația cu UNESCO a urmărit, în ultimii ani, cu mare interes situația Parcurilor Naturale și Naționale și și-a propus, printre obiectivele sale prioritare, să se implice activ în identificarea modalităților de susținere a finalizării dosarelor privind constituirea Rezervațiilor Biosferei.

În această lună, mai exact în perioada 9-11 mai 2018, Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO a efectuat o vizită de lucru în Parcul Natural „Porțile de Fier”, ca urmare a clarificărilor solicitate de UNESCO privind completarea documentaţiei de înscriere a Parcului Natural “Porțile de Fier” în Rețeaua Mondială a Rezervațiilor Biosferei UNESCO.

Dl. deputat SORIN LAZĂR a participat alături de prefecții, vicepreședinții consiliilor județene și primari din Caraș Severin și Mehedinți la o dezbatere extrem de utilă despre noul concept UNESCO de dezvoltare durabilă, care pune în centrul atenției omul și dezvoltarea comunităților locale, prin turism ecologic .

Din discuţiile avute a reieşit necesitatea transmiterii cu celeritate a clarificărilor către UNESCO, în vederea remedierii problemelor semnalate, cât şi reglementarea unor lacune din legislaţia naţională prin iniţiative legislative ale comisiei.

Sunt susținute aceste proiecte, deoarece situaţia parcurilor naturale şi naţionale a reprezentat o prioritate a ultimilor ani pentru Comisia parlamentară UNESCO. Se încearcă identificarea tuturor modalităţile practice de susţinere a finalizării dosarelor privind constituirea Rezervaţiilor Biosferei din România, cu atât mai mult cu cât Programul UNESCO «Omul şi Biosfera» (MAB) propune promovarea şi dezvoltarea reţelei mondiale a rezervaţiilor biosferei.

Cu bucurie pentru dl. deputat SORIN LAZĂR, unul dintre proiectele prezentate la această întâlnire de profesorul Alexandru Andrasanu, a fost “Ținutul Buzăului-Geoparc UNESCO”.
Prin susținerea Geoparcului “Ținutul Buzăului” se vor crea premisele pentru o abordare antreprenorială a construcției comunitare, un model economic de succes într-o zonă cu șanse reale de dezvoltare.

“Consider că un teritoriu care este un geoparc UNESCO, dacă este inclus într-un proiect, de exemplu de dezvoltare turistică, ar putea obține un punctaj favorabil sau un punctaj mai mare decât alte proiecte similare de dezvoltare turistică pentru că, practic, ne promovăm țara și prin aceasta aducem într-o zonă în care alte posibilități de dezvoltare economică nu prea sunt, zone izolate, o dezvoltare turistică ce ar fi, alături de dezvoltarea agriculturii, cam singura posibilitate de dezvoltare durabilă a acelor zone”, a precizat dl. deputat Sorin Lazăr, cu speranța că acest proiect care va fi depus anul acesta să devină realitate cât de curând.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button