SUBIECTE Evaluare Națională 2017 la limba și literatura română

Elevii de clasa a VIII-a au susținut, luni, Evaluarea Națională la limba și literatura română, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale. În Buzău, au fost examinați peste 3000 de elevi.

Elevii au avut de demonstrat că poezia „Ploaia”, de Magda Isanos, aparţine genului liric. Un alt subiect a constat în descrierea unei întâmplări imaginare sau reale petrecută la o competiţie sportivă. Potrivit profesorilor, subiectele din cadrul probei de limba și literatura română au fost accesibile.

Subiectul 1:

– sinonime la cuvinte dintr-un text liric

-care este rolul cratimei

-alegerea unui cuvânt obţinut prin conversiune şi unul prin derivare

-extragerea a două figuri de stil din poezie

-stabilirea rimei ultimei strofe şi măsura ultimului vers.

Subiectul 2:

-demonstrarea că un text dat aparţine genului liric

-răspunsuri la întrebări pe baza unui text non-literar, de pe o revistă online

-precizarea genului şi cazului a două substantive din text şi valoarea morfologică a acestora

– funcţia sintactică a două cuvinte subliniate

-construirea unei  fraze din două propoziţii, iar una dintre ele să fie propoziţie subordonată atributivă, introdusă prin „să” -realizarea unei compuneri despre o competiţie sportivă.

Pe 21 iunie va avea loc proba la Matematică (probă scrisă), pe 22 iunie se va desfășura proba la Limba și literatura maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale.

Rezultatele vor fi afișate pe 26 iunie până la ora 16,00, iar contestațiile vor putea fi depuse în aceeași zi în intervalul 16,00-20,00. Rezultatele finale, după contestații, vor fi afișate pe 30 iunie.

Despre Cosmin ȘONTICĂ

Cosmin scrie la Reporter Buzoian din 2015, anul înființării publicației. Vine în presa online din Educație, unde activează ca profesor de limba și literatura română.

Spune-ți părerea!

Adresa de e-mail nu va fi publicata. Required fields are marked *

*