Educaţie

Tabără de creație pentru 45 de elevi buzoieni și vrânceni

Grație Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, prin Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul, în această perioadă se implementează proiectul „Alege Școala III”, având ca beneficiari direcți 45 de elevi din Buzău și Vrancea, care se află în risc de abandon școlar.dima TABARA
            La mijlocul lunii august, cei 15 elevi înscrişi în grupul ţintă la Centrul Inovativ de la Seminarul Teologic Ortodox „Chesarie Episcopul” din Buzău, din cadrul Proiectului „Alege Şcoala” au beneficiat, conform calendarului proiectului, de o tabără de creaţie creştină. Astfel, în perioada 9-14 august 2015, elevii din cele trei instituţii de învăţământ buzoiene înscrişi în proiect – în risc de abandon școlar sau cu posibilități financiare limitate, alături de Pr. Constantin Ionuţ, responsabilul Centrului şi dna prof. Ungureanu Elena, în calitate de însoţitor pentru elevii din Centrul pentru Educaţie Incluzivă Buzău, au petrecut șase zile pline de veselie şi experienţe noi în Tabăra de creaţie creştină „Licăr de lumină” de la Mănăstirea Caraiman, Buşteni.
            Copiii s-au bucurat de condiții bune de cazare și masă, cu un program zilnic al taberei care a cuprins diferite activităţi, între orele 8:00 şi 22:00: ateliere, concursuri, consiliere, servicii religioase, drumeții. Cei 80 de elevi prezenţi au fost împărţiţi pe trei ateliere: Cunoaştere, Pictură şi Creaţie. Fiecare atelier a avut mai mulţi profesori de specialitate, astfel că fiecare profesor a avut sub supraveghere un grup de 7-8 elevi cu care lucrează pe tot parcursul celor șase zile.
            Printre celelalte beneficii ale proiectului „Alege Școala”, tabăra a reprezentat momentul cel mai însemnat pentru copii, deoarece a fost o perioadă când au uitat de greutăţile pe care le au acasă, şi-au descoperit şi dezvoltat anumite aptitudini,au conştientizat cât de importantă este educaţia şi şcoala,au ieșit din spațiul de confort și au împărtășit experiențele creatoare şi au legat prietenii cu colegii lor din alte zone ale ţării.
            Urmează ca, în perioada imediat următoare, ceilalți 30 de elevi, înscriși la Centrul inovativ Pârscov, județul Buzău, respectiv la tabaraCentrul inovativ Tătăranu, județul Vrancea, să beneficieze gratuit de oportunități similare, în cadrul Tabărei de creaţie creştină „Licăr de lumină”, de la Mănăstirea Caraiman.
            Tot prin grija Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, au mai avut loc alte două tabere gratuite, în această vară, menite a recunoaște superlativele în domeniul educațional: primul proiect, Tabăra de creație literară – în cadrul proiectului Serate culturale –a fost organizată la Centrul de agrement Poiana Pinului, în perioada 16-22 iulie, pentru zece liceeni pasionați de literatură și creație literară, coordonați de doamna profesoară dr. Manuela Camelia Sava.
Cea de a doua tabără a reunit zece seminariști, sub coordonarea Pr. prof. dr. Gheorghe Sava-Popa – Directorul Seminarului Teologic din Buzău –, la Centrul de agrement 2 Mai, în județul Constanța, pentru premierea rezultatelor excepționale la învățătură și purtare, precum și pentru sprijinirea unor elevi care provin din familii cu venituri modeste, așa cum se întâmplă în fiecare vară, de aproape 15 ani.
Săptămâna viitoare, în perioada 4-7 septembrie, 100 de tineri buzoieni și vrânceni sunt delegați, la invitația Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, să reprezinte Arhiepiscopia la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa – un mega-evenimentce va reuni 6000 de tineri din 14 țări europene, dar și din comunitățile ortodoxe din Siria și Palestina – la Cluj-Napoca, binecunoscuta Capitală Europeană a Tineretului 2015.
„Așadar, oportunități de educație non-formală de calitate pentru șapte grupuri de tineri buzoieni și vrânceni, cu concursul unor dascăli și lucrători de tineret inimoși, oferite gratuit, prin grija Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei!”, a transmis pr. prof. Cristian Marius Dima, consilier eparhial la Sectorul Învățământ și Activități cu Tineretul.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!