Știrile zilei

Trei CUTREMURE în șase ore. Pericolul unui mare seism pândește din Vrancea?

Trei cutremure, cel mai mare având magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter, s-au produs luni, într-un interval de doar şase ore, în judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).8.4.seism.Romania
Primul seism a fost înregistrat la ora 14.55 şi a avut 3,1 grade. Un al doilea cutremur, de 2,5 grade pe Richter, s-a produs la 17.11, iar ultimul, cu magnitudinea de 2,7, la ora 20.51.
Cutremurul cu cea mai mare intensitate de anul acesta din România a avut 5 grade şi s-a înregistrat la 29 martie, tot în zona seismică Vrancea. Epicentrulul seismului a fost în judeţul Buzău.
  • Vrancea, epicentrul vulnerabilității seismice.
Județul Vrancea se zguduie aproape în fiecare zi, ceea ce i-a făcut pe specialiștii în fizica pământului să vorbească despre reactivarea zonei. Aceștia sunt de părere că un seism major ar putea lovi România în orice clipă:
În mod cert în Vrancea este un proces de acumulare de tensiune, un proces care se va descărca la un moment dat printr-un cutremur mai mare, a declarat Mircea Radulian, directorul Ştiinţific al Institutului Decizii-bune-după-cutremurNaţional pentru Fizica Pământului.
  • Cum ar simți Buzăul un cutremur de peste 7 grade pe Richter.
În cazul unui seism puternic, clădirile cu bulină roşie reprezintă un adevărat pericol public. În Buzău se găsesc 44 de astfel de clădiri. Ceea ce este şi mai grav este că majoritatea se găsesc chiar în centrul oraşului, unde se află zona cea mai circulată. Sute de pietoni trec zilnic pe lângă ele.
Strada Cuza-Vodă este plină de astfel de clădiri. Doar aici se găsesc 18 locuinţe expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de rism seismic. Celelalte zone periculoase sunt: zona Obor, cu nouă locuinţe cu bulină roşie, zona Centru, cu cinci locuinţe, strada Independenţei, cu două şi B-dul N. Bălcescu, de asemenea, cu două. Câte o astfel de clădire găsim în: Micro XIV, Micro V, str. Piaţa Teatrului, str. Col. Buzoianu, str. Griviţei, str. Transilvaniei, str. Parîng şi str. Penteleu.
  • Măsuri în caz de cutremur.cutremur editaaaaas
În eventualitatea producerii unui seism, oamenii trebuie să stea sub pereţii de rezistenţă din locuinţă, să nu folosească scările sau liftul, care sunt cele mai nesigure în timpul unui cutremur şi să aibă o trusă care să conţină apă şi conserve, fluier, lanternă şi medicamente.
Potrivit ghidului cu informaţii şi reguli de comportament în cazul producerii unui cutremur, oamenii trebuie să identifice din timp locurile sigure din locuinţele lor, pentru a se proteja în cazul unui seism şi să aibă pregătită o trusă de supravieţuire, pe care să o ţină la îndemână.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!