Știrile zilei

UCISĂ, stropită cu benzină și incendiată | Comemorarea, astăzi

Lacrimi de și flori la mormântul Mihaelei Runceanu, artista care a plătit un preț uriaș pentru popularitatea și succesele sale din anii ’80. Sunt 29 de ani de când steaua muzicii ușoare românești a fost ucisă, stropită cu benzină și incendiată. Familia și apropiații au mers astăzi la cimitir pentru a-i aprinde o lumânare și pentru a-i păstra memoria vie.

În dimineața zilei de 1 noiembrie 1989, întreaga ţară rămânea mută de uimire și de durere după ce afla că, la miezul nopţii, Mihaela Runceanu fusese ucisă în mod bestial, în propria locuință din Bucureşti.

Filmul evenimentelor din garsonieră, așa cum a fost stabilit de ancheta judiciară, este unul atroce. Criminalul a observat că Mihaela adormise și a ucis-o prin strangulare:

A tăiat o bucată din cablul de la telefon și în câteva secunde a încercat s-o stranguleze. Mihaela s-a trezit din somn și s-a apărat cât a putut. După ce și-a definitivat oribila crimă, criminalul a luat tot ce era mai de preț din casă și a mers în balcon, acolo unde cântăreața avea depozitate mai multe canistre pline cu benzină. A turnat peste cadavru și apoi i-a dat foc. A părăsit locuința și a mers la iubita lui din acel moment.”

La doar 36 de ore de la crimă, cercul suspecţilor s-a restrâns la o singură persoană, anume Daniel Cosmin Ştefănescu, un tânăr care îi furniza cântăreţei discuri, casete cu muzică și filme video. Potrivit anchetatorilor, scopul crimei a fost jaful. Daniel Cosmin Ştefănescu furase din casa Mihaelei Runceanu mai multe lucruri, printre care un videocasetofon marca „Panasonic”, un televizor „Telecolor”, un magnetofon stereo marca „Rostov” şi un pickup „Unitra”, cu două boxe de 75 W, o staţie de amplificare Delia, două cartuşe de ţigări Kent, şase casete video, benzi de magnetofon, cafea, băuturi fine, două canistre cu benzină, un material textil, încălţăminte, cosmetice, câteva bijuterii, trei carnete CEC, un pachet cu carne.

Dan Cosmin Ştefănescu avea 21 de ani când a primit pedeapsa de 25 de ani pentru crimă. În 2004, a fost eliberat din eroare, pe baza unei graţieri acordate de fostul preşedinte Ion Iliescu. A fost reîncarcerat şi a mai ispăşit 16 luni de pedeapsă, după care a fost eliberat pentru bună purtare.

La această dată, mormântul solistei din Buzău atrăgea zeci de persoane pentru a aduce buchete de flori şi ca să aprindă candele în cimitirul buzoian Dumbrava.  Numărul celor care îi mai aduc un omagiu Mihaelei Runceanu scade în fiecare an.

Părinții Mihaelei Runceanu, la mormântul artistei.

Mihaela Valentina Runceanu s-a născut pe 4 mai 1955, la Buzău. Între 1970 şi 1974, a urmat Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău, pe care l-a absolvit ca şef de promoţie. În perioada liceului, a cântat în orchestra simfonică a oraşului, iar în 1974 a fost admisă la Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu”, cu media 9,95, unde a fost colegă de grupă şi de cameră cu Angela Ciochină, şi ea trecută în nefiinţă. Era studentă în primul an când a debutat la radio, iar în februarie 1976, Mihaela Runceanu trece cu 10 pe linie prima etapă la concursul TV de talente „Steaua fără nume”, foarte pupular în acea vreme.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!