Cultură

Un oraș mic, dornic de o cultură mare. Povestea Teatrului „George Ciprian”

„M-am încăpățânat să cred în nevoia de teatru a unui oraș relativ mic, dar dornic de mare cultură”. Sunt cuvintele actorului, dramaturgului, directorului de teatru Paul Ioachim (foto), cel sub conducerea căruia a luat ființă, în 1995, Teatrul „George Ciprian.paul Ioachim-1
Data de 5 aprilie 1996 este o dată istorică pentru Teatrul „George Ciprian”. Această dată înseamnă inaugurarea primul teatru de proiecte din România, când are loc premiera spectacolului Omul cu mârțoagascrisă de George Ciprian. Distribuția acestei piese a reunit la Buzău nume importante ale teatrului: Mircea Diaconu, Sebastian Papaiani, Emil Hossu, Diana Lupescu, Ion Siminie, Geo Costiniu, Adriana Trandafir, Ion Pavlescu, Radu Panamarenco și Ion Batinaș. Într-un interviu din 1998, Paul Ioachim afirma următoarele despre acest teatru: Teatrul din Buzău funcționează după un sistem unic la noi în țară: cu angajament permanent sunt doar tehnicienii și câțiva funcționari, iar actorii, regizorii, scenografii sunt cooptați, în exclusivitate, dintre cei mai buni profesioniști bucureșteni”. Astfel, teatrul funcționa după un model preluat din străinătate și avea printre avantaje posibilitatea de a oferi publicului spectacole cu actori recunoscuți. Toți actorii care veneau la Buzău reveneau cu plăcere ori de câte ori aveau distribuții; ei aveau posibilitatea de a lucra cu regizori noi, dar reveneau și pentru că publicul buzoian era unul placut, dornic de cultură.
Odată cu înființarea Galei Noilor Generații – Capul de Regizor ( 3 ediții), Teatrul „George Ciprian” obține un loc important în peisajul teatral românesc.
De-a lungul timpului, teatrul buzoian a găzduit peste 600 de reprezentații și 30 de premiere. Din 2007, conducerea Teatrului a încercat să ofere teatrupublicului, dornic să vadă actori mari, un nou eveniment: VEDETEATRUGala Vedetelor, manifestare ce a adus pe scena buzoiană cele mai de seamă nume ale teatrului românesc. De asemenea, numai în 2007 au avut loc 5 premiere, care s-au bucurat de un real succes.
Cel mai apreciat spectacol al stagiunii 2006-2007 este Fii cuminte, Cristofor!, de Aurel Baranga, în regia Dianei Lupescu, avându-i în distribuție pe cunoscuții artiști: Tania Popa, Silviu Biriș, Magda Catone, Niculae Urs. Faima teatrului nostru a depășit granițele tării și a crescut cu atât mai mult, cu cât piesa a fost reprezentată și în Germania.
Despre cel care a dat numele teatrului din Buzău, George Ciprian, trebuie să spunem faptul că este un important dramaturg român, actor și om de teatru, considerat precursorul teatrului absurd și este cunoscut mai ales pentru piesa sa Capul de rățoi”. Debutul sau ca actor a avut loc la Teatrul Național din Craiova, când a interpretat, în 1907, rolul lui Șoltuz din piesa lui B. P. Hașdeu, „Răzvan și Vidra”. Dar, rolul său de succes a fost interpretarea escrocului Leroque dintr-o piesă obscură, „Necunoscuta”. Ulterior, Ciprian s-a resize.phpremarcat prin interpretarea unor roluri cum ar fi: Bufonul din „Regele Lear”, Păcală din „Înșir-te mărgărite”, Grozea din „Vlaicu Vodă”, Purgon din „Bolnavul închipuit”, Lubin din „Georges Dandin”.
De asemenea, a jucat și în câteva filme de lung metraj: Independența României (1912), „Năbădăile Cleopatrei” (1925), O noapte furtunoasă” (1942), Viața învinge” (1951) și Brigada lui Ionuț” (1954).
George Ciprian a fost marele dramaturg care, alături de genialul Caragiale, în 1937, era jucat cu succes la Paris, cu piesa „Omul cu mârțoaga“.

 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button