AdministrațieAnunțuriȘtirile zilei

Un proiect drag buzoienilor | Se deschide Turnul Primăriei

Stă de strajă de mai bine de un veac peste urbea Buzăului și nu mulți au fost cei care au urcat îngustele-i trepte pentru a arunca o privire asupra orașului de la aproape 50 de metri înălțime. După mai multe încercări ale administației anterioare, Primăria este hotărâtă acum să îl deschidă și să îl redea circuitului turistic.

Turnul Palatului Comunal, un simbol incontestabil pentru municipiul Buzău, va fi redeschis anul acesta și va putea fi vizitat de către buzoieni în zilele de weekend. Edilii au demarat deja procedurile pentru deschiderea turnului cu ceas, pentru realizarea acesteia fiind nevoie doar de consilidarea scării:

„Nu sunt lucrări de amploare. Domnul arhitect Viorel Constantinescu ne-a făcut o evaluare, singura problemă fiind aceea că nu putem deschide și balconul de la ceas, care are acea balustradă, deoarece este foarte periculos. Într-o primă fază vrem să îl dechidem pentru a se privi pe geam, de jur împrejur, de unde se poate vedea panorama orașului. Singurul element care prezinta ricruri este această scară în spirală, care trebuie consolidată.”, a declarat, pentru „Reporter Buzoian”, viceprimarul Ionuț Apostu.

Nu doar turnul în sine merită vizitat, ci întregul ansamblu arhitectonic. De aceea, autorităţile se gândesc tot mai serios ca, pe viitor, să transforme edificiul în muzeu.

Viceprimarul municipiului nu a avansat o dată la care turnul Palatului Comunal va deveni obiectiv turistic, însă măsura este prevăută în calendarul activităților dedicate Anului Centenar.

Clădirea-emblemă a oraşului Buzău, Palatul Comunal, a împlinit 11 decenii de existenţă. Construit între anii 1899 şi 1903, la comanda primarului Nicu I. Constantinescu,  Palatul din centrul oraşului a fost cea mai impunătoare construcţie comunală din Regat, supremaţie care a durat până în 1918.

A fost ridicat pe un teren expropriat, în locul grădinii publice, din cărămidă arsă, pe un soclu de piatră. Are parter, etaj şi turn cu ceas. La ridicarea zidurilor groase s-a folosit piatră de Ciuta şi din carierele din Dobrogea şi Câmpulung. S-a pornit la ridicartea edificiului, respectându-se un proiect al arhitectului Alexandru Săvulescu, unul dintre întemeietorii Şcolii de Arhitectură din Bucureşti. Cea mai cunoscută lucrare din portofoliul său este Palatul Poştelor şi Telegrafului din Bucureşti, construit între 1894-1900.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button