AdministrațieEconomicUtile

Unde-i buba în chestiunea plății apei meteorice de către buzoieni?

S-a vorbit mult în ultima perioadă despre Compania de Apă. S-a contrat aprig, s-au dat declarații la cald, s-au emis comunicate de presă, s-au făcut calcule și paracalcule și, în mod sigur, au crescut tensiuni arteriale. Fără a avea pretenția deținerii adevărului, se impun câteva lămuriri – măcar pentru acei buzoieni de acasă, de la birou, din autobuz, de la cafenea sau de oriunde ar citi dumnealor acum aceste rânduri.

Pentru că, în mod legitim, mulți se întreabă în aceste zile de ce Dumnezeu trebuie ei să plătească apa meteorică din moment ce primarul Toma și președintele Neagu anunțaseră, nu de mult, că s-a rezolvat, că a fost scoasă, că „nu mai trebuie..”

Odată cu alegerea noului primar, la Compania de Apă s-au făcut niște calcule, așa cum era și normal. Pentru că boardul Companiei depinde în mod clar de cine conduce Primăria și era absolut logic ca relația dintre manager și primar să fie bună. Numai că noul edil a venit cu propria politică de acțiune. Pe care unii au văzut-o drept orgoliu personal, atitudine revanșardă, dar mulți alții, ca pe un lucru normal, decent.

Din toată ofensiva, Primăria nu a repurtat însă nicio mare victorie. Mecanismele instituționale au funcționat în favoarea Companiei, singura alinare a municipalității fiind faptul că s-a reușit sistarea plății de către buzoieni a apei meteorice.

Cel puțin la nivel declarativ, pentru că că astăzi, consumatorii – nu puțini – află că, de fapt, apa meteorică e încă pe factură, pentru că nu există temei legal să se scoată.

„Fac ce trebuie să fac și e legal. Acționez în direcția în care cred că este bine pentru buzoieni, în sensul de a reduce prețul apei și a nenorocitei ăsteia de apă meteorică. Mă voi bate ca buzoienii să plătească mai puțin.”, a declarat, plin de patos, primarul Toma, zilele trecute, atunci când sistarea plății era aproape o certitudine.

Numai că o ezitare ar fi dat totul peste cap. Prezent într-o emisiune televizată, managerul Ionel Tescaru a declarat că edilii erau obligați să găsească un temei juridic pentru sistarea plății, nu doar să înainteze către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară o solicitare: „Probabil n-au găsit temei juridic, pentru că nu există. S-a dat doar o hotărâre Consiliu Local Municipal care cere ADI să suspende.“, a declarat directorul Companiei de Apă.

În „bătălia orgoliilor”, buzoienii sunt victime colaterale.

Nemulțumită acum de faptul că apa meteorică va rămâne în facturi nu este doar Primăria Buzău, ci și administrația municipiului Râmnicu Sărat, care s-a bucurat, de asemenea, înainte de fluierul final. Totuși, edilii râmniceni par să fie mai resemnați: „Nu ar ajuta o hotărâre de Consiliu Local Municipal, deoarece acea hotă­râre trebuie să invoce o preve­de­re, ori ea nu există (…) Se va plăti apa meteorică până când în ADI părțile vor înțelege că, pentru a diminua facturile cetățenilor, trebuie să convenim și contractele de delegare, care să fie în așa fel modificate astfel încât acestea să fie prevăzute ca acord al părților“., a declarat primarul Sorin Cârjan. 

Într-un punct de vedere transmis redacției, oficiali Companiei de Apă au explicat că nu a fost dată niciodată o hotărâre prin care să fie sistată plata apei meteo: „Consiliile Locale (Buzău și Râmnicu Sărat – n. red.) nu au luat hotărâri prin care să se supende plata apei meteo. (…) Prin urmare, Compania de Apa nu are niciun temei legal sa sisteze facturarea acestui serviciu, care este obligatorie, prin lege.”, au transmis reprezentanții societății din subordinea Consiliului Local.

 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!