Cultură

Sediu inedit pentru Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat

Cea de-a IX-a ediție a Universității de Vară de la Râmnicu Sărat s-a deschis sâmbătă, în incinta fostului penitenciar de detenție politică din oraș, sub patronajul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și a Fundației Konrad Adenauer.5penitenciar
La deschidere au fost prezenți deținuți politici, istorici, oameni de cultură, cursanți. În fața fostului penitenciar politic a avut loc o slujbă de pomenire a celor care și-au pierdut viața între zidurile închisorii. „Suntem într-un loc istoric remarcat prin duritatea care s-a consumat între aceste ziduri. Este o închisoare mică dar, cu toate acestea, rămâne unul dintre cele mai intense puncte ale suferinței, ale suferinței fizice dar mai cu seamă ale celei psihice. Aceste celule erau gândite ca cel care era închis să fie adus cu timpul la un stadiu preuman”, a declarat președintele executiv al IICCMER, Radu Preda.
Președintele Asociației Naționale a Foștilor Deținuți Politic, Octav Bjoza, a declarat că „semnificația constituiri unui muzeul la Râmnicu Sărat este colosală. (…) Toate lagărele de exterminare din România prin muncă silnică, înfometări și bătăi au fost rase de pe fața pământului. Acest muzeu va avea menirea să vorbească generațiilor tinere de azi și de mâine despre lupta și suferința acestui popor”, a subliniat Octav Bjoza.
Sursa: Agerpres

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button