Primarul Municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cârjan, a semnat contractul de finanţare, în baza documentaţiei tehnice depuse la Asociaţia de Dezvoltare Regională Sud-Est (ADR) Brăila pentru renovarea Şcolii Gimnaziale nr.1 „Constantin Brâncoveanu”. Valoarea proiectului este de 10.938.853 lei, adică aproximativ 2,2 milioane de euro.
Evenimentul a fost organizat în sala de şedinţe a Primăriei Râmnicu Sărat, din partea ADR Brăila fiind prezentă chiar directoarea generală, Luminiţa Mihailov, secondată de şefa Autorităţii de Management Programul Regional Sud-Est, Jeni Crăciun. Primarul Cârjan a avut alături secretarul general al Primăriei, Manuela Vagyas Davidoiu, membrii compartimentului Programe cu Finanţare Externă, iar din partea beneficiarului Nicoleta Manolache, directoarea instituţiei de învăţământ.
Finanţatorul european acordă o finanţare nerambursabilă în valoare de 10.221.936 lei, diferenţa până la 10.938.853 reprezentând cheltuielile neeligibile, care vor fi suportate de Municipalitate, termenul de execuţie fiind de 25 de luni.
Contractul prevede executarea lucrărilor pentru reabilitarea elementelor de construcție, reabilitarea termică a elementelor de construcție, înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie eficientă energetic în scopul reducerii pierderilor de căldură prin transmisie și infiltrație, instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile (panouri solare fotovoltaice, panouri solare ACM, pompe de căldură) și instalarea unui sistem de management energetic integrat al clădirii (BMS).
Proiectul este derulat prin Program Regional Sud-Est 2021-2027, Obiectiv de politică 2 – O Europă mai verde, rezilientă cu emisii reduse de carbon, care se îndreaptă către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, prin promovarea tranziției către o energie curată și echitabilă, a investițiilor verzi și albastre, a economiei circulare, a atenuării schimbărilor climatice și a adaptării la acestea, a prevenirii și gestionării riscurilor precum și a unei mobilități urbane sustenabile.
De asemenea, proiectul prevede îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice (inclusiv a celor cu statut de monument istoric) și a clădirilor rezidențiale în funcție de potențialul de reducere a consumului, respectiv reducerea emisiilor de carbon, inclusiv consolidarea acestora în funcție de riscurile identificate, inclusiv seismice.