Știrile zilei

„23 februarie 2019, o zi blestemată!”

Astăzi s-a împlinit un an de la uciderea Valentinei Nica de către fostul iubit, Cosmin Dan. Tânărul a stropit-o cu benzină în fața prietenilor săi și a actualei iubite, după care i-a dat foc. S-a cutremurat o țară după dezvăluirile din presă și toți au reacționat emoțional, mișcați de drama unei copile ucise mișelește. Dan și-a primit pedeapsa în primă instanță, însă poate fi eliberat în 14-15 ani.

În dimineață zilei de 23 februarie 2019, comunitatea buzoiană era zguduită de vestea morții unei tinere de 21 de ani. Cadavrul său fusese găsit carbonizat în apartamentul situat la etajul al nouălea al unui bloc de pe bulevardul Nicolae Bălcescu. Mai târziu avea să se stabilească identitatea victimei – Valentina Nica – și faptul că incendiul devastator din apartament fusese…provocat.

Au urmat o anchetă minuțioasă și un proces care a durat aproape un an. Cu o lună înainte de împlinirea unui an de la înfăptuirea omorului, Cosmin Dan a primit 24 de ani de închisoare pentru că a bătut-o, ucis-o și incendiat-o pe Valentina. Avocatul a făcut apel și speră să mai reducă din pedeapsă, astfel încât clientul său să poată ieși din penitenciar după 14-15 ani.

  • Milica Dodan a murit odată cu fiica ei.

Uciderea Valentinei a însemnat moartea interioară a mamei acesteia. Astăzi, Milica Dodan e doar umbra celei care a fost odată, pentru că și-a îngropat copila și nu mai vrea să trăiască decât cu gândul că, într-o zi, vor fi din nou Mamă și Fiică.

Pentru unii, timpul a vindecat rana,  iar pentru alții, crima nu mai pare astăzi atât de odioasă. Ucigașul și-a primit pedeapsa în primă instanță și așteaptă să se judece apelul, dar cel mai probabil va ieși înainte de a împlini 40 de ani. Focul din inima unei mame nu va putea fi însă stins niciodată.

Mama Valentinei a rememorat clipele îngrozitoare din dimineața în care a fost anunțată că fiica ei a pierit într-un incendiu violent. I s-au înmuiat picioarele și n-a mai știut de ea, însă ulterior a simțit că ceva este putred:

„Am vorbit cu Valentina toată ziua de vineri. Era cam supărată, fiindcă fuseseră Cosmin și Anisia la ea la ușă, îi bătuseră cu picioarele în ușă, probabil să o bată. Cosmin fusese joi seară la Valentina, iar Anisia aflase și a făcut un scandal monstru.

Vineri am vorbit cu Valentina pe la 16:00. Fusese să-și cumpere o geacă; îi trimisesem eu bani. Apoi am mai vorbit pe seară, iar pe la miezul nopții, când am sunat-o, nu mi-a mai răspuns. Probabil că veniseră tinerii aceia la ea și începuseră petrecerea despre care se tot vorbește.

În timpul nopții știți ce s-a întâmplat. Puștiul de 15 ani a arătat în sala de judecată cum cei doi aduc benzina, iar unul dintre ei îi întinde lui Cosmin și bricheta. Fata mea a fost mai întâi bătută crunt, după care a fost stropită cu benzină și i s-a dat foc. 

Cred că asta a fost pe la 5:30-6:00. În acea dimineață am simțit că ceva e în neregulă. Nu a avut nimeni curajul să mă sune, mai ales că mă știau aici, în Italia, abia operată. Până la urmă, fratele meu și-a luat inima în dinți și m-a sunat. Din momentul acela nu mai știu nimic.”, ne-a povestit cu ochii în lacrimi mama tinerei ucise de Cosmin Dan.

Ajunsă în țară, mama Valentinei a aflat că ucigașul fiicei sale este chiar fostul iubit. Femeia îl cunoștea bine pe Cosmin: „M-am certat de atâtea ori cu el, fiindcă o tot necăjea pe Valentina. La un moment dat, ea a rupt-o cu el și a venit la mine, în Italia. Cosmin a venit aici după ea și a convins-o să se împace cu el, după care s-au întors în țară”.

Dosarul „Crima de pe bulevard” rămâne unul dintre cele mai zguduitoare cazuri de omor produse vreodată în Buzău. Pentru unii, timpul va aduce cu sine uitarea, iar rănile se vor închide. Nu și pentru familia Valentinei, care va blestema toată viața ziua de 23.02.2019 și se vor întreba până în ultima clipă…„De ce?”.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close