Utile

4 produse poluante și alternative durabile

Suntem cu toții conștienți de impactul asupra mediului al pungilor de plastic, al ambalajelor sau, de exemplu, al paielor. Să explici de ce acestea sunt unele dintre cele mai poluante produse din casa ta ar putea fi un pic prea evident. De aceea am creat o scurtă listă de produse poluante la care s-ar putea să nu te fi gândi vreodată. Și sunt ușor de înlocuit cu o opțiune mai ecologică.

  1. Detergent pentru rufe și balsam de rufe

Un capac mic de detergent și un capac mic de balsam nu par atât de mult, dar împreună pot ajunge până la 13 litri pe an, pe gospodărie. Majoritatea detergenților pentru rufe pe care îi găsești la supermarket, îndeplinesc cerințele stabilite de Uniunea Europeană și conțin un procent mare de ingrediente biodegradabile. Din păcate, există totuși câteva ingrediente care nu sunt atât de bune, dar, potrivit multora, sunt necesare pentru a curăța rufele în mod corespunzător. Ca o sugestie, avertismentele de pe sticle nu trebuiesc deloc ignorate. Vei citi că ar trebui să păstrezi detergentul departe de copii, că nu ar trebui să ia contact cu ochii și că este foarte periculos pentru organismele acvatice. De asemenea, nu trebuie să uităm că există posibilitatea ca o parte din apa uzată să ajungă în natură sau în părți mici chiar și în apa noastră de băut.

  1. Nuci de săpun

Așadar, aruncă o privire bună la sticla cu flori colorate, parfumată și plină de detergent sintetic și schimb-o cu o alternativă ecologică. În mediul online, vei observa cum majoritatea oamenilor folosesc coji de fructe din Nepal. Aceste coji creează o substanță cu săpun atunci când vin în contact cu apa și înlocuiesc o dată detergentul pentru rufe și balsamul.

  1. Capsule de cafea (pentru espressoare)

Conform unui studiu realizat de către o companie olandeză pe tema celor mai frecvent utilizate produse poluante, populația olandeză folosește aproximativ 10 milioane de capsule mici de cafea pe an. Nu există numere șocante, deoarece capsulele sunt făcute pentru 1 ceașcă de cafea și, de obicei, nu pot fi reumplute. Chiar dacă unii furnizori oferă un serviciu special de reciclare pentru aceste capsule, multe dintre acestea ajung în continuare ca deșeuri. De obicei, capsulele sunt adesea realizate dintr-o combinație de plastic și aluminiu, ceea ce le face foarte greu de reciclat.

Acum poți decide să nu mai bei cafea complet sau poți verifica doar câteva dintre cele mai bune alternative disponibile pe piață. Există capsule care pot fi reumplute și unele companii chiar le vând pe cele complet biodegradabile, din trestie de zahăr. O altă opțiune ar fi să cumperi o mașină nouă de cafea, în care să poți prelucra boabe întregi de cafea. Singurele deșeuri pe care le vei obține din acest lucru vor fi zațurile de cafea, pe care le poți folosi ca îngrășământ în grădină.

  1. Pliculețe de ceai

Nu numai capsulele de cafea creează o mare problemă pentru mediu, ci și pliculețele de ceai care nu sunt atât de inocente pe cât ar putea părea. O mulțime de pliculețe de ceai moderne sunt realizate din fire subțiri de plastic, spre deosebire de cele de modă veche din hârtie. Există încă un număr mic de mărci care folosesc pliculețele de ceai din hârtie, dar multe dintre ele conțin încă niște plastic, pentru a oferi produsului proprietățile potrivite. Firele subțiri din plastic sunt o mare problemă în mediul nostru. Materialul este practic imposibil de reciclat și poate trece cu ușurință prin filtre datorită dimensiunilor sale. Din acest motiv, materialul poate ajunge în mediul acvatic, unde devine o amenințare serioasă pentru pești și alte animale.

La fel ca și în cazul cafelei, poți alege să nu utilizezi ceai în pliculețe preumplute sau capsule. Poți obține ceai din frunze disponibile practic oriunde și îl poți folosi cu un filtru mic, fie în pliculețe reutilizabile din bumbac sau pliculețe de ceai compostabile. Beneficiu suplimentar: poți amesteca și potrivi ceaiul după propriul gust!

Și asta nu este tot…

Desigur, există încă o mulțime de alternative mai ecologice la majoritatea produselor pe care le folosești în fiecare zi, pe care le vei găsi aici. Prin eliminarea acestor poluanti zilnici poți face o mare schimbare cu rezultate benefice sănătății.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!