Știrile zilei

A ajuns la Cilibia!

Campaniile de responsabilizare a populației pentru prevenirea răspândirii pestei porcine sunt un fel de frecție cu Diana la un picior de lemn. Virusul este deja prezent în 13 focare din județ, iar acesta pare a fi doar începutul.

Autoritățile saintar-veterinare din Buzău anunță confirmarea prezenței virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodărie particulară situată în extravilanul satului Cilibia, izolată la aproximativ 3 km de sat.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Ca primă măsură, Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău  se va întruni în vederea adoptării planului privind controlul și combaterea bolii și a zonelor cu restricții.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 13 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de tip A, declarate în 9 localități respectiv satul Cilibia – comuna Cilibia, satul Mărgăriți – comuna Beceni, satul Gura Dimienii – comuna Beceni, satul Săgeata – comuna Săgeata, satul Vadu Pașii – comuna Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – comuna Vadu Pașii, satul Scurtești – comuna Vadu Pașii (2 focare), satul Boboc – comuna Cochirleanca (3 focare) și satul Zilișteanca – comuna Poșta Câlnău precum și șase cazuri la mistreț pe raza fondurilor de vânătoare 27 Berca (2 cazuri), 41 Beceni (2 cazuri) și 42 Aldeni (2 cazuri).

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 5 focare cu perspectiva ca în perioada imediat următoare să fie stinse alte două focare din loc. Beceni.

Până la această data au fost despăgubiți 2 proprietari din județ, valoarea totală a plăților fiind de 3300 de lei.

DSVSA solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii și consecințele economice grave generate de apariția ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA Buzău.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!