EducaţieȘtirile zilei

A fost publicată metodologia pentru concursul de directori | Ce trebuie să știe dascălii care vor să conducă școlile

Pregătirile pentru concursul de directori ai unităților de învățământ intră în linie dreaptă. Vineri a fost publicată în Monitorul Oficial metodologia pentru organizarea și desfășurarea concursului din această toamnă, a cărui primă etapă va avea loc pe 12 octombrie.  Admiterea se realizează în baza a trei probe:

  1. Proba scrisă, care constă în rezolvarea, în maximum 120 de minute, a unui test-grilă, cu itemi elaborați de MENCȘ, ce vizează, în proporție de 50%, aptitudini cognitive, și în proporție de 50% aptitudinile manageriale ale candidaților;
  2. Analiza CV-ului de către comisia de concurs;
  3. Interviu în fața comisiei, în cadrul căruia se evaluează scrisoarea de intenție, calitatea și susținerea ofertei manageriale și un plan managerial pe un an. Proba va desfășura în limita a 30 de minute.

La concursul din 12 octombrie pot participa cadre didactice titulare, care au cel puțin gradul didactic II sau titlul științific de doctor în domeniile în care activează. Dascălii trebuie să facă parte din Corpul Național de Experți în Domeniul Educațional, să aibă calificativul „Foarte bine” în ultimii patru ani de activitate și să nu fi fost sancționați disciplinar în ultimii patru ani.

doc

Inspectoratul Școlar are obligația de a publica în presa locală și centrală, precum și pe site-ul propriu, cu 30 de zile calendaristice înaintea primei probe de concurs, lista posturilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ.

Perioada de înscriere se va finaliza cu 10 zile înainte de desfășurarea primei probe a concursului, adică pe 2 octombrie. Pe lângă documentele care atestă identitatea, studiile, gradele didactice și performanțele la catedră, candidații trebuie să anexeze la dosarul de înscriere un CV Europass, o scrisoare de intenție și o ofertă managerială pentru școala în care candidează ca director.

Ca element de noutate, o persoană poate candida pentru mai ulte funcții de director în același timp, cu cereri de înscriere diferite, de unde rezultă că dascălul nu trebuie să fie titular al unei școli pentru a deveni directorul acesteia. La Buzău există peste 200 de posturi de director și de director adjunct vacante, un astfel de concurs nefiind organizat de 10 ani.

Bibliografia de concurs și alte detalii pot fi consultate la adresa: http://www.monitoruloficial.ro/mofnou/RO/article–e-Monitor–339.html (Click pe LINK, selectați data de 9, Partea I, nr. 704; documentul poate fi găsit la pagina 5).

 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!