Utile

ALERTĂ alimentară | Medic: „Atenție mărită la produsele congelate! Nouă persoane au murit deja”

Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară a confirmat că legumele importate din Ungaria şi infestate cu Listeria au ajuns şi pe piaţa din România. De asemenea, a fost publicată lista produselor congelate retrase preventiv de pe piață.

Imediat ce au aflat de alertă alimentară, Compania Greenyard a retras produsele „Greengrocer / Freshona” Spanac preparat cu smântână, 450 g“ „Freshona” Fasole galbena taiata, 450 g“. vândute în magazinele Lidl.

Alte produse retrase sunt Chef Amestec de legume Mexican congelat 2,5kg şi Chef Porumb dulce congelat 2,5kg, puse în vânzare de Metro Casho & Carry.

Au fost retrase şi umrătoarele produse din magazinele Penny Market – Fasole verde păstăi tăiată şi congelată, 1 kg, Mazăre verde congelată, 1 kg, 9120042691217 Producător Pinguin (în prezent denumit Greenyard) Ţara de origine: Fasole verde păstăi tăiată şi congelată – produs în Ungaria, Mazăre verde congelată – produs în Belgia

Medicii atrag atenția asupra consumului de produse congelate, persoanele însărcinate fiind sfătuite să fie mult mai precaute.

[highlight]„Romania a fost notificata privind prezenta produselor congelate suspectate de a fi contaminate cu Listeria monocytogenes ale firmei Greenyard. Listeria este o bacterie rezistenta la refrigerare (2-8ºC) ce se poate dezvolta in multe alimente. Poate intra cu usurinta in lantul nostru alimentar mai ales ca sursele de Listeria includ omul, majoritatea animalelor, solul, vegetatia si canalizarile. Gravidele au cel mai mare risc de infectie (de 20 de ori mai mare decat ceilalti adulti, 1 din 3 cazuri de infectie apar la viitoarele mamici) iar bacteria traverseaza placenta si ajunge la fat ducand la numeroase complicatii ale sarcinii. La adulti infectia poate fi cu usurinta trecuta cu vederea sau neglijata intrucat simptomele sunt minore sau usoare (asemanatoare gripei, digestive sau infectii de tract urinar). In sarcina poate provoca avort, nastere premature, greutate mica la nastere si numeroase complicatii (respiratorii, neurologice, orbire, retard) merging pana la deces. Pacientii cu imunitate scazuta precum cu cu afectiuni oncologice, cei cu transplant sau corticoterapie pot dezvolta complicatii serioase neurologice sau pulmonare: meningita, encefalita sau pneumonie. Suspiciunea diagnosticului la gravide e legata de aparitia febrei, durerilor de cap insotite de mialgii, artralgii, dureri lombare (mai ales in semestrul al treilea). Diagnosticul de certitudine al infectiilor listeriene se bazeaza pe izolarea germenului in cultura din sange, lichid amniotic si LCR”[/highlight], a precizat, pentru bzi.ro, conf. univ. dr. Tudor Ciuhodaru.

Retineti:

 • Caldura distuge bacteria, refrigerarea nu!
 • Se poate dezvolta in mancarea din frigider.
 • Exista teste diagnostic (bine de facut inainte de sarcina)
 • Poate fi tratata prin admnistrarea de antibiotice.

Pentru a reduce riscul de infectie:

 • Evitati alimentele gata preparate reci.
 • Atentie la alimentele cu risc carnea insuficient gatita, salatele preambalate si inghetata depozitata/ transportata necorespunzator.(,,nu foarte inghetata”}.
 • Respectati regulile de igiena individuala (!!! Spalatul corect pe maini este esential)
 • Gatiti bine orice preparat.
 • Daca utilizati cuptorul cu microunde asigurati-va ca mancarea este complet incalzita (inclusiv in centrul farfuriei_.
 • Depozitati separat in frigider alimentele gatite de cele negatite/crude astfel incat sa nu vina in contact unele cu altele.
 • Niciodata NU consumati alimente la care aveti dubii privind prepararea, conservarea sau valabilitatea.

Bacteria e denumita dupa medicul englez Joseph Lyster, parintele chirurgiei moderne, ce a promovat utilizarea antisepticelor in vederea reducerii riscului de infectii. Doar din 1980 se cunoaste faptul ca poate fi transmisa oamenilor prin alimente. Avand in vedere ca deja sunt implicate mai multe tari, Comisia Europeana va organiza peste doua zile o teleconferinta cu toate statele membre pentru a discuta aspecte legate de gestionarea situatiei generata de prezenta Listeria monocytogenes in porumbul congelat si  posibil multe alte alimente congelate.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.