Știrile zilei

Am fost să-mi recuperez taxa auto și am înțeles care-i faza cu angajata de la Fisc

În 2014 am zis și eu că intru în rândul lumii cumpărându-mi o mașină de la un samsar care o adusese din Germania. E mult spus mașină, dacă te gândești că am dat pe ea 950 de euro, iar taxa de înmatriculare era de 688. Oricum, eu eram bucuros nevoie mare că mi-am luat mașină ca lumea, deși căzătura avea încă de pe atunci 15 ani vechime si probabil mai trecuse pe la vreo zece proprietari.

Dar ca să revenim la taxa auto, bucuria mea a fost de scurtă durată, deoarece am înțeles repede de ce cazanul costase doar 1000 de euroi. A fost nevoie să plătesc taxa care costa aproape cât mașina, pentru ca apoi să o pot înmatricula.

Ca mine au mai plătit taxe de înmatriculare extrem de mulți români care își cumpărau mașini de import. Trei ani mai târziu, taxa a fost eliminată, iar autoritățile au decis că – fiind nejustificată – , oamenii își pot primi banii înapoi.

Azi m-am dus să-mi recuperez și eu, ca tot românu’, taxa de poluare. Puțină lume știe însă că restituirea acesteia e un proces anevoios, care durează de la câteva luni – asta dacă ești norocos – până la un an și mai bine (solicitările sunt multe, iar angajații au un volum uriaș de muncă). Și cum românul caută să facă bani din orice, o angajată de la Fisc – Liliana M., căci despre ea este vorba – a speculat acest neajuns al sistemului și a pus pe roate un business de tipul win-win.

  • Cum funcționa?

După flagrantul de ieri, putem să deducem că schema era simplă. Cetățeanul mergea la ghișeu și când afla că o să-și recupereze banii, da’ mai durează, se ivea o posibilitate: aceea ca omul să îi dea funcționarei o atenție, iar aceasta să-i pună dosarul „deasupra”, adică să urgenteze procedura și omul să-și ia banii înapoi cât mai repede.

  • Vrei banii, sari cu plicul. Nu, aștepți un an.

Oricât de lipsit de eleganță ar părea din partea noastră, se pare că femeia își crease o reputație extrem de nefericită în cadrul instituției care – culmea! – se ocupă de colectarea și gestionarea atentă banului public. Adică șpaga de ieri, de 400 de lei, primită de la un polițist local care avea de recuperat o taxă de 8.000 de lei, a fost doar picătura care a umplut paharul.

„Gazeta Buzoiană” notează că femeia era o angajată veche a Fiscului buzoian. Acum câțiva ani – informează sursa citată -, aceasta lucra la compartimentul în care se colectează creanțele la bugetul  stat, fiind însărcinată să încaseze aceste restanțe cu acte în regulă. La vremea respectivă,  în urma unei reclamații venite din partea unui agent economic, Liliana Martin a fost cercetată disciplinar deoarece se pare că ținea o evidență dublă a încasărilor, în sensul că agenților economici li se încasau sume cu un zero în plus, pe bază de chitanțe, în schimb, la Finanțe ajungeau sumele și chitanțele cu un zero în minus.

Iată comunicatul DGA-Serviciul Județean Anticorupție Buzău!
„Luni, 19 martie a.c., ofițerii Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Buzău, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, au prins în flagrant o persoană în vârstă de 50 ani, din municipiul Buzău, funcționar în cadrul unei instituții publice, în timp ce primea suma de 400 lei, pretinsă de la un angajat al Direcției de Poliție Locală Buzău, pentru îi soluționa favorabil cererea de restituire a taxei de primă înmatriculare auto.
Acțiunea de flagrant a fost organizată în urma denunţului depus de polițistul local la D.G.A. – S.J.A. Buzău.
Față de suspecta în cauză a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile, cercetările continuând sub aspectul comiterii infracţiunii de luare de mită.”

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

1 comentariu

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Montează GPL!

Hai la Galleria Mall!

Colectează selectiv!

/* ]]> */