ARTICOLUL ZILEIȘtirile zilei

Am mâncat la gastrolocalul doamnei Anca din Vama Buzăului. Concluzia: DE-LI-CIOS!

Să stai de vorbă cu doamna Anca Vlad face cât un tratat de gastronomie, dar să-i guști bucatele înseamnă să pornești pe un drum fără întoarcere, fiindcă te vei îndrăgosti iremediabil de gustul preparatelor sale și vei vrea să te întorci aici mereu și mereu. Ciorbele delicioase, bulzul muntenesc scăldat în unt și burdușit cu brânză, tochitura boierească, deserturile rafinate și băuturile preparate în casă fac furori printre turiștii poposiți în Vama Buzăului, splendida comună de la poalele Munților Ciucaș.  

Am ajuns la Vama Buzăului săptămâna aceasta, când, întorcându-ne de la Covasna, ne-am zis că n-ar fi rău să ne abatem pe la păstrăvăria din comună. E un loc splendid, despre care vom mai avea ocazia să povestim în viitor. Se poate și pescui aici și chiar nu trebuie să fii vreun specialist; costă zece lei să închiriezi o undiță, iar familia care administrează păstrăvăria este extrem de amabilă și te ajută la fiecare pas.

În fine; după ce am prins trei pești și ne-am distrat pe cinste, ni s-a făcut foame și, știind că în comună există Puncte Gastronomice Locale, ne-am oprit la unul. Aceste PLG-uri funcționează în baza unui program numit „Gastrolocal”, înființat acum trei ani de Primăria Vama Buzăului, principiul fiind simplu:

Cum turiștii nu prea aveau unde să mânânce în zonă, unii localnici și-au transformat casele în mici restaurante, unde pregătesc mâncare tradițională delicioasă, cu tot ce au mai bun prin bătătură.

Noi am nimerit la doamna Anca Vlad, o persoană care te impresionează de la prima întâlnire prin jovialitate, ospitalitate și bună dispoziție. Nici nu am mai întrebat ce are la masă în ziua aceea, convinși fiind că o asemenea gazdă nu îți poate pune pe masă decât ceva foarte bun. Așa că am intrat direct în foișorul în care noi credeam că vom lua un simplu prânz, dar în care, în realitate, urma să aibă loc un veritabil ospăț.

Masa a început cu un aperitiv menit să îți deschidă apetitul: o zmeurată delicioasă, pregătită în gospodăria doamnei Anca, din fructe culese din pădure: „Nu mă încurc cu zmeură de cultură!”, ne spune gospodina, în timp ce privește mândră la licoarea dulce și parfumată din țoi.

Pentru bărbați există altceva, o pălincă strașnică ce „dezleagă și limba muților”, așa cum obișnuiesc să spună cunoscătorii. Dar cum cei mai mulți dintre noi suntem șoferi, ne mulțumim doar cu privitul și servim un sirop de soc făcut tot în gospodăria doamnei Anca.

O baie de culoare, dulceață și parfum pentru însetata gură, nu altceva!

Gazda pune apoi tacâmurile și celelalte lucruri trebuitoare, pentru că în scurt timp va sosi prima vedetă a mesei, supiera. În fapt, un ditamai castronul cu ciorbă țărănească, dreasă cu ou și răsfățată cu toate mirodeniile, în care se scaldă, ca în valuri de cadână, perișoarele din carne de porc.

Să tot fie aici vreo 5-6 porții de ciorbă, pe care n-ai avea cum să le dovedești nici dacă ai fi Flămânzilă din Povestea lui Harab-Alb. Nu cred că este însă un turist care, după prima farfurie, să nu-și mai îngăduie măcar încă două-trei linguri de ciorbă vârtoasă. Adevărul e că, la cum arată…

N-am putut mânca ardeii iuți, însă nu am făcut rabat de la smântână și, mai ales, de la pâinea cu cartofi, un aliment pe care îl găsești doar în zonă și care constituie o mare mândrie pentru brașoveni și covăsneni.

După ciorbă, ni s-au înfățișat încă două preparate faine, unul mai gustos decât altul: un bulz zdravăn, scăldat în unt și doldora de brânză – preparate obținute în gospodăriile de aici -, precum și o tochitură de porc așa cum n-am mai mâncat din copilărie. „Carnea, ca și celelate preparate, sunt din gospodăriile noastre, de aceea sunt atât de gustoase.”, ne mai spune doamna Anca, după care se retrage din nou în bucătăria în care se întâmplă minuni. De acolo, în scurt timp vor sosi pe masă trei papanași hotărâți, frăgeziți cu smântână și dulceață de afine.

Totul are loc într-o atmosferă calmă, plăcută ochiului și sufletului. În niciun moment nu ai senzația că ești la un restaurant sau la un străin acasă, ci la masa unui prieten care te poftește în casa lui și îți oferă tot ce are mai bun.

Doamna Anca are multe de povestit, viața ei fiind o adevărată lecție de răbdare, de loialitate și de perseverență. Viața i-a oferit însă și mici recompense, iar Gastrolocalul este, poate, una dintre cele mai mari satisfacții ale sale, de care se bucură alături de soțul și de fiica ei.

Doamna Anca are și un secret, pe care nu îl veți putea afla decât dacă îi veți trece pragul. E ascuns „la vedere”, chiar la doi pași de locul în care felurile de mâncare încântă papilele gustative ale drumeților.

În fine, sper că nu v-am plictisit, dar cred că în viață sunt momente în care trebuie să spunem anumite lucruri, iar acesta este unul dintre ele.

Personal, am mâncat la gastrolocalul doamnei Anca Vlad din Vama Buzăului și am rămas impresionat de gustul bucatelor de aici.

Poate vi se va părea că sunt prea multe sau că au muuult prea multe calorii, dar fiți pe pace: mâncarea țărănească „puține boale aduce”, vorba românului, așa că nu trebuie să vă faceți griji. Totul este preparat cu cea mai mare atenție și numai din ingrediente naturale, spune cu mâna pe inimă doamna Anca.

Stați așa, că uitasem ce era mai important: Gastrolocalul „La Anca” se află pe strada Principală (DJ 49A) din Vama Buzăului, pe partea stângă cum mergi spre cascada Urlătoarea. Curtea este situată chiar lângă stația de autobuz „La Vlad” și are întotdeauna ușa deschisă pentru drumeți.

Deasemenea, dacă doriți, vă puteți anunța vizita la numărul de telefon 0743 682 029 (Anca Vlad).

Un meniu complet pentru un adult costă 60 de lei, iar pentru un copil costă 30 de lei.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Ce coincidență, am mâncat la punctul gastronomic al doamnei Vlad joia aceasta cu familia când ne întorceam de la Sebeș. :)))
    În orice caz, sunt de acord cu tot ce ați spus în articol, și recomand celor care traversează munții spre Brașov sau spre Buzău sa faca o oprire la doamna Vlad. Chiar da senzația o cunoști de o viata întreaga chiar dacă este pentru prima data când te întâlnești cu ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button