Educaţie Știrile zilei

A început Olimpiada Națională de Limbi Romanice | Ambasadoarea Franței, prezentă la Buzău

Excelența Sa Doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franței în România, a fost prezentă astăzi pentru prima dată la Buzău, cu ocazia festivității de deschidere a Olimpiadei Naționale de Limbi Romanice – Limba Franceză. Cei aproape 300 de elevi și profesori veniți din toată țara au avut ocazia de a se întâlni cu reprezentanţi ai corpului diplomatic francofon din România.

Alături de ambasadoarea Michèle Ramis, la festivitatea desfășurată la Sala Mare a Consiliului Județean au fost prezenți: Rennie Yotova (directoare a Biroului Regional pentru Europa Centrală şi Orientală a Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei), Eric Poppe (Delegatul Valonia-Bruxelles în România), Michel Monsauret (ataşatul de cooperare educativă de la Institutul Francez din România), Răduţa MATACHE (Ministru Plenipotenţiar, Ministerul Afacerilor Externe).

Din partea autorităților locale la eveniment au participat prefectul Carmen Ichim, primarul Constantin Toma, vicepreședintele Consiliului Județean Adrian Petre și inspectorul școlar general Florina Stoian. Amfitrionul manifestării a fost Maria Monalisa Pleșea (inspector școlar pentru limbi romanice la IȘJ Buzău și președinte al Centrului Cultural Francofon Buzău).

„Sunt bucuroasă să mă aflu pentru prima dată la Buzău, în cadrul acestui eveniment dedicat laureaților olimpiadelor de limba franceză. Este o manifestare extrem de bine venită în contextul în care dorim ca tinerii să se apropie mai mult de limba franceză. Sunt încântată să aflu că această olimpiadă națională este deja o tradiție”, a declarat ambasadoarea Michèle Ramis pentru OPINIA Buzău.

Deschiderea  festivă a Olimpiadei Naționale de Limbi Romanice  – Limba Franceză a avut loc astăzi, la ora 16:00, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, în prezența organizatorilor, a participanților și, în premieră, a unor reprezentanți ai corpului diplomatic francofon din România.

Elevii vor susține proba scrisă pe data de 3 aprilie, începând cu ora 10:00, la Liceul Pedagogic Spiru Haret, Buzău. Proba orală (pentru elevii claselor a X-a, a XI-a şi a XII-a/a XIII-a) va avea loc în data de 4 aprilie, începând cu ora 9:00, la Liceul Pedagogic Spiru Haret, Buzău.

În anul Centenarului Marii Uniri, participanții vor fi invitați, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, la activități culturale. Fiecare seară va fi dedicată promovării unor personalități ale culturii române în spațiul francofon: spectacolul de teatru Buzunarul cu pâine, de Matei Vișniec, în regia lui Alexandru Bogdan (marți, 3 aprilie, ora 20,30), proiecția filmului Bacalaureat de Cristian Mungiu ( miercuri, 4 aprilie, ora 20,30) și concertul de gală al lui KEO (joi, 5 aprilie, ora 20,30).

Joi, ora 10, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, elevii olimpici  vor descoperi  muzica francofonă din Africa, prin ritmurile și dansurile propuse de artistul congoloz Acacia Mpofo Kitata Lukibadiku și de către cântărețul ivorian Bi Dje Leopold Tie.

Limba franceză în domeniul studiilor în Franța și al formării profesionale va fi promovată prin Campus France Roumanie, serviciu al Institutului Francez din România, care le propune elevilor un atelier de redactare CV și scrisoare de motivație în limba franceză (marți, 3 aprilie, ora 17, la sala mare a Consiliului Județean Buzău). În aceeași sală, responsabila Campus France Roumanie, Dna Bianca Stîngă, le va prezenta participanților oferta de studii în Franța, pe data de 3 aprilie, 20h, iar pe miercuri, 4 aprilie, de la aceeași oră, reprezentanta Societe Generale EBS, sponsor principal al proiectului, va evidenția importanța competențelor de limba franceză pentru cariera profesională a tinerilor.

Festivitatea de premiere se va desfășura în aceeași locație, vineri, 6 aprilie, ora 9,30, la Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, când laureații vor primi premii deosebite și din partea partenerilor internaționali, în urma campaniei Excelență pentru excelență, lansată de Centrul Cultural Francofon Buzău. Datorită acestei promovări, elevii și profesorii însoțitori vor beneficia de condiții optime de cazare și masă, prin finanțarea din partea Consiliului Județean Buzău și a sponsorului principal, Société Generale EBS.

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ALEGE PRIORITĂȚILE BUZĂULUI!

Montează GPL!

Hai la Galleria Mall!

Colectează selectiv!

/* ]]> */