Știrile zilei

Amenzile majorate în timpul stării de urgență, declarate neconstituționale!

Curtea Constituțională a admis sesizarea făcută de Avocatul Poporului cu privire la ordonanța de urgență prin care Guvernul a instituit amenzi de până la 20.000 de lei pentru persoanele care nu respectă prevederile ordonanțelor militare și restricțiile de circulație în perioada stării de urgență, potrivit unor surse citate de G4 Media.

Potrivit sesizării depuse de Avocatul Poporului, prevederile OUG 34/2020 încalcă principiul securităţii juridice, pentru că actul normativ nu are avizul Consiliului Economic şi Social.

Concret, pentru persoanele fizice, amenda minimă este de 2.000 de lei, iar cea maximă de 20.000 de lei, față de minumul de 100 de lei și maximul de 5.000 de lei de dinainte de adoptarea OUG.

În ceea ce privește persoanele juridice, valoarea minimă a amenzii a crescut de la 1.000 de lei la 10.000 de lei, în timp ce cea maximă a rămas la suma de 70.000 de lei stabilită inițial.

De asemenea, prin OUG 34/2020 au fost introduse și unele sancțiuni complementare. Este vorba despre confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie; interzicerea accesului la respectivele bunuri, prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; suspendarea temporară a activităţii; desfiinţarea unor lucrări și refacerea unor amenajări.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Un comentariu

  1. Cumva era de asteptat, foarte multi oameni s-au intrebat daca amenzile astea uriase vor fi platite / incasate vreodata.
    Insa realitatea este ca nu grija fata de lege, sau fata de populatie, a dus la aceasta hotarare ca Curtii Constitutionale. Asta face parte din harjoneala CCR cu Iohannis si a venit, cumva firesc, dupa decizia de ieri a CEDO, care a facut varza CCR.
    E vorba tot de lupta politica intre crocodili, nu de ceva ce ar tine de statul de drept…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button