Administrație

Amintiri preschimbate-n bani la stația SIGUREC 1 din Micro 3

Un aparat de aer condiționat rusesc, de peste 60 de kg, un cuptor cu microunde mare cât un frigider, un televizor ”Diamant” vechi  de ipp30 de ani, magnetofoane, casetofoane și aparatură electrocasnică desprinse parcă din altă eră.

Toate stau grămădite-ntr-un colț al stației SIGUREC 1 din zona Kaufland Micro III, gata să ia drumul reciclării și să aducă bani frumoși celor care s-au descotorosit de ele.

Toate spun câte o poveste. Sunt povești de demult, de care buzoienii care le-au adus sunt strâns legați și care le trezesc amintiri. Renunță destul de greu la ”vechii tovarăși”, chiar dacă azi, nu le mai aduc niciun folos.

Constantin Zaharia, operatorul de serviciu al stației de reciclare cunoaște fiecare obiect în parte: ”Ăsta e un aparat de aer condiționat rusesc. Cred că are peste 25 de ani. Abia l-am cărat înăuntru”.

Deasupra, tronează, mândru de el, un televizor marca ”Diamant”. E mare ippcât o plasmă a zilelor noastre, doar că e cu tub și nu vede culorile. L-a adus un cetățean care s-a uitat la el până acum câteva luni, când și-a luat unul color.

Vedeta stației este un cuptor cu microunde, mare cât un frigider. E adus din America și are, probabil peste 20 de ani.

Pentru fiecare dintre aparatele electrocasnice, buzoienii care le-au adus au primit bani frumoși. Înființată de GreenWEEE și GreenTech în parteneriat cu Primăria Buzău și Carrefour, stația plătește o sumă de bani, în funcție de prețul kilogramului de deșeuri, sub forma unui voucher de cumpărături.

Pe lângă electrocasnice, la SIGUREC 1, buzoienii aduc din abundență carton, hârtie și PET-uri. Pretul pe kilogram e mai mic decât cel la electrocasnice, însă ippși produsele reciclate sunt în cantitate mai mare.

Un buzoian a adus sticle de plastic de 2 litri și le vâră în mașinărie una câte una, chiar sub ochii noștri. Malaxorul le înghite cu poftă și scoate la capătul celălalt numai niște firicele. Pentru un PET de până în 2 l, primește 5 bani, adică 1 leu pentru 20 de sticle. Să fi tot băgat 100 de sticle, ceea ce i-a adus un voucher în valoare de 5 lei.

Se apropie ora 19:00. Orașul clipește greoi, sub lumina palidă a soarelui în amurg. Nea Zaharia se pregătește să tragă obloanele peste cocheta stație de reciclare și-și face calculele. Azi a strâns aproape o tonă de deșeuri, ceea ce e bine. Mâine, dis-de dimineață, SIGUREC 1 își va deschide din nou porțile pentru a primi cartonul, plasticul și aparatura care nu mai au loc în casele buzoienilor.

 

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close