Știrile zilei

„Apa plată” gratuită care atrage tot mulți buzoieni: „E bună la toate”

Nu trebuie să circuli des pe DN 10 Buzău-Brașov ca să-ți dai seama că la Unguriu se petrece ceva. De ani buni, izvorul care aduce lichidul vital până la șosea îi atrage pe buzoieni ca un magnet, oamenii fiind convinși de proprietățile terapeutice ale apei.

Fenomenul apei vii de la Unguriu a început prin 2008, atunci când zvonurile privind calitățile vindecătoare ale apei de aici s-au răspândit în toată țara. După un timp, pentru că nu mai făceau față mașinilor venite să ia apa cu butoaiele, edilii au captat izvorul și l-au direcționat într-un bazin, punând capăt unui fenomen aproape tras la indigo cu cel al „fântânii vindecătoare” de la Smeeni.

Astăzi însă, o țeavă continuă să alimenteze cu apă plată sutele de buzoieni veniți la Unguriu pentru apă de calitate. Conducta nu are legătură cu vechiul izvor, ci vine dintr-o fântână situată câteva zeci de metri mai sus, pe un deal. Primarul comunei a amenajat o piuă în care apa curge fără încetare, iar oamenii se pot bucura de ea.

  • „Made in Unguriu”

Apa de la Unguriu e brand local. Totuși, acest subiect ar fi fost „umflat” de-a lungul vremii, deoarece apa care curge în prezent la șosea nu se deosebește fundamental de celelalte ape din zonă. Ba chiar – spune primarul Ciprian Tirizică – aceasta este chiar mai bogată în calcar, proprietate specifică apelor de munte.

Chiar și medicii din zonă au fost surprinși la un moment dat de faptul că, deși au consumat o viață apă bogată în calcar, vârstnicii comunei nu li s-au plâns de dureri de rinichi. Mai mult decât atât, se pare că apa are un indice de potabilitate foarte bun.

  • „E bună la toate”

Fenomenul de odinioară s-a mai stins, însă la Unguriu vin și astăzi oameni ca să-și încarce bidoanele pentru o săptămână-două. Un buzoian „înarmat” cu vreo de 20 de PET-uri de 5 litri a recunoscut că vine aici de ani de zile, fiindcă s-a obișnuit cu această apă:

„E bună la toate. O bem, facem mâncare și ne-am obișnuit cu ea. Ia să gustați, să vedeți că are alt gust decât cea îmbuteliată. De aia de la robinet nici nu mai pomenesc.”, ne-a spus bărbatul, încurajându-ne să gustăm din sticla cu lichid cristalin.

  • Izvorul ar putea fi închis.

Primarul comunei este de părere că oamenii vin aici mai și din rațiuni economice. „Un bidon de apă plată costă în jur de 5 lei. Drumul dus-întors până aici de de circa 25 de lei, ceea ce înseamnă că dacă un om ia mai mult de 5 bidoane, deja e în câștig. Apoi, mai e și vorba că oamenii fac o plimbare până aici și se mai destind.”, a precizat edilul Ciprian Tirizică.

Totuși, mizeria lăsată de oameni pe trotuarul de la izvor și faptul că obstrucționează circulația localnicilor îl fac pe primarul din Unguriu să se gândească tot mai serios la închiderea conductei: „Luăm în calcul să închidem această fântână, apa să o captăm și să o dăm oamenilor din comună, așa cum am făcut și cu cea de la Ciuciure.”, a conchis edilul.

 

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button