CulturăȘtirile zilei

Articolul de vineri | „A avea sau a nu avea Regină”

<< Într-o lună a concediilor, pe lângă a sta ca sardelele pe litoralul românesc, între o vânătoare de pokemoni, un drum de cinci ore de la Brașov la Câmpina și statul la cozi interminabile la ghișeele administrației, românii au un nou subiect de discuție: a avea sau a nu avea regină.

Din păcate, istoria este scrisă de învingători, iar după 1989 nu am avut parte de o carte de istorie tocmai fericită. A fost mai important ca pe paginile răsfoite de elevi să apară personaje mondene decât să fie înlăturate lucruri nocive și foarte puțin spre deloc adevărate despre o parte a istoriei noastre.

Am auzit diferite păreri despre Dinastia Regală a României: unele îndreptățite si altele nu, însă tin să redau doar câteva dintre ele : Carol I a fost impus în România de către un grup de boieri care l-au trădat pe Cuza. /Regele Carol I a fost adus în țară de către elita romanească a vremii ( politicieni, profesori, scriitori), care și-au dat seama că fără o linie monarhică nu se va putea înfăptui Unirea și prin însuși testamentul său, Regele Carol I ne demonstrează ca a fost un adevarat român. / Regele Mihai a trimis în Siberia sute de mii de români prin semnarea armistitiului cu URSS / Regele a făcut ceea ce a fost necesar la momentul respectiv; decizia nu a luat-o singur, a fost obligat, dar s-a sacrificat pentru România, iar cărtile de istorie ne-au învățat atâția ani la rând că Regele a plecat din țară cu un tren de aur.

Să continui?…Principesa Ana nu este regină pentru ca nu vorbeste româneste, iar în momentul căsătoriei, Regele Mihai abdicase. Realitatea este că nu întotdeuna monarhia a fost „ușă de biserică”. Toate scandalurile amoroase și ultima întâmplare cu Principesa Irina din America vin să întărească acest lucru. Sunt multe de spus despre ce a făcut și despre ce nu au facut Regele Mihai si Regina Ana, dar eu cred că trebuie să privim dincolo de ceea ce ni se inoculează. Din păcate, traim într-o lume în care dislocarea unor oameni și înlocuirea lor cu alții din dorinta unora de a uniformiza, ne duc pe un drum al depersonalizării și avem obligația de a ne păstra traditiile și de a nu ne uita istoria. Și pentru că Dinastia Regală a României face parte din istoria Noastră, o vom păstra vie în memorie și în suflet.

Îmi permit să închei cu un citat din Regina Ana, în care cred că orice familie ar trebui să se ragăsească: Imaginea aceasta a amândurora privind către înainte nu era întâmplătoare. Toată viața noastră asta am făcut: umăr la umăr, ne-am ajutat unul pe altul și am fost complici, fără să ne uităm unul la altul, ci privind amândoi, ca o singură ființă, drumul șerpuitor din fața noastră.” >>

nunta_regina_ana_28068000

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close