CulturăȘtirile zilei

”Aseară, la Buzău, s-a întâmplat ceva chiar incredibil!”

De o experiență neplăcută, dar „educativă” – după cum ei înșiși spun – au avut parte  actorii Teatrului Nottara, la Buzău. Spectacolul „Vestul singuratic”, cu mari actori în dritribuție, a fost oprit în mai multe rânduri de câțiva spectatori jenați de limbajul vulgar al personajelor. Afișul menționa că piesa NU este recomandată persoanelor sub 14 ani.

Potrivit Știri de Buzău, peste 400 de buzoieni au mers, luni, să vadă spectacolul pus în scenă de Cristi Juncu și cu o distribuție deosebită: Florin Piersic Jr., Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu și Corina Dragomir. Chiar dacă pe bilete era precizat că piesa nu este recomandată persoanelor sub 14 ani, dialogul dintre personaje având multe expresii vulgare, mulți buzoieni au venit la spectacol însoțiți de copii.

La puțin timp după debutul spectacolului, un buzoian între două vârste s-a ridicat în picioare și, indignat de limbajul celor de pe scenă, a început să le ceară explicații actorilor: „Până când aveți de gând să vă mai bateți joc!?”.

Întrerupți din dialogul lor, Vlad Zamfirescu și Florin Piersic Jr. au dat însă dovadă de un profesionalism ieșit din comun. Piersic i-a dat replica spectatorului fără a ieși din rol, păstrând aceeași tulburare de vorbire specifică personajului: „Până la sfârșit!”.

Sala a aplaudat frenetic, spre disperarea spectatorului recalcitrant: „Nu cred că acesta este textul original!”. „Nici eu nu cred!”, a răspuns Piersic, spre deliciul colegului său, Vlad Zamfirescu, și al celor din sală. O parte din public a părăsit sala, după ce s-au întețit expresiile vulgare din dialogul actorilor.

La finalul spectacolului, actorii au fost aplaudați în picioare minute bune de buzoienii care au mai rămas în sală. Actorii s-au întors de la cabine de mai multe ori, „chemați” de aplauze, iar Florin Piersic Jr. le-a mulțumit spectatorilor.

Impresarul care a adus „Vestul singuratic” la Buzău, Radu Fefceac, a scris pe Facebook: „Mulțumesc mult publicului care înțelege prin cultură un act care presupune atenție și deschidere și îmi cer scuze fața de celălalt public dacă am avut așteptări prea mari de la el. Unii oameni caută divertisment facil și este dreptul lor. În modul cel mai sincer recunosc că greșeala a fost a mea”.

La câteva ore, Florin Piersic Jr. i-a răspuns acestuia pe Facebook, mărturisind că încă din primele minute ale reprezentației de la Buzău și-a dat seama că publicul nu este potrivit pentru un astfel de spectacol. Cunoscutul actor spune însă la finalul mesajului că spectatorii rămași până la sfârșitul piesei i-au dat o lecție.

”Aseară (luni n.r.), la Buzău, s-a întâmplat ceva chiar incredibil. După primele reacții dezaprobatoare și plecarea zgomotoasă a mai multor spectatori, lucrurile au început, paradoxal, să se lege. După pauză, din 400 de oameni rămăseseră doar vreo 200. Și – în ciuda micului episod de teatru absurd de care a pomenit Radu Fefceac – la finalul spectacolului am făcut o plecăciune în fața celor rămași în sală, oameni pe fețele cărora am citit cu siguranță entuziasm și multă simpatie. Lecția pe care am învățat-o (din nou): Să nu mai judec niciodată un spectator în funcție de locul în care mă aflu pe hartă. Voi găsi mereu și oriunde spectatori care vor ajunge în rezonanță cu mine, cel de pe scenă, și vor empatiza până la urmă cu trăirile personajului pe sub pielea căruia am intrat.”, a scris Florin Piersic Jr.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: