NAȚIONAL

Astăzi se împlinește un an de la moartea arhiepiscopului Epifanie Norocel

Astăzi, 7 ianuarie, se împlinește un an de când Arhiepicopul Epifanie Norocel, Întâi Stătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei, a trecut la cele veșnice. În seara zilei de Sfântul Ion, Epifanie a suferit un infarct, în timp ce se deplasa spre Mănăstirea Brazi din județul Buzău.

Imediat, la faţa locului a fost chemată ambulanţa, arhiepiscopul Epifanie Norocel fiind transportat la spitalul din Panciu, unde medicii au încercat resuscitarea acestuia. Problemele de sănătate ale înaltului ierarh erau însă destul de grave, fapt care a dus la  decesul acestuia.

Arhiepiscopul Epifanie Norocel ar fi  împlinit anul acesta, la jumătatea lunii decembrie, vârsta de 82 de ani.

Mii de buzoieni au deplâns moartea păstorului lor.

Aproape 2.500 de credincioşi şi 1.000 de preoţi, în frunte cu înalţi ierarhi din Biserica Ortodoxă Română, au participat  la slujba oficiată cu ocazia funeraliilor Arhiepiscopului Buzăului şi Vrancei,  cu toţii fiind martori şi protagonişti ai unui moment important în istoria BOR.

Ceremoniile s-au întins pe durata a mai bine de cinci ore, timp în care 20 de înalţi ierarhi, în frunte cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea-Fericitul Daniel, au slujit la căpătâiul ÎPS Epifanie.La funeralii au fost prezenți și reprezentanți ai autorităților locale, veniți să-și ia rămas bun de la înaltul ierarh.9-foto_5_DSCN4573_39dce977f8
Printre personalitățile sosite la înmormântare s-a numărat și Gigi Becali, proaspăt ales deputat în Parlamentul României. Becali avea o legătură de suflet cu Epifanie, finanțatorul Stelei contribuind deseori cu bani pentru diferite lucrări de construcție realizate de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.
Deși se află încă în detenție, Becali nu a uitat de duhonvicul său, preotul buzoian Ilie Vișan, pe care nu a ezitat să îl cheme în vizită la penitenciar pentru a se spovedi periodic.

Î.P.S. Sa Ciprian, noul Arhiepiscop al locului.

Potrivit Sfântului Sinod,  la 40 de zile de la moartea arhiepiscopului Epifanie, locul său a fost declarat vacant, urmând ca forul de conducere al B.O.R să desemneze un ierarh care să urmeze la scaunul arhiepiscopal de la Buzău.După ce au fost vehiculate mai multe nume, printre care și cel al episcopului Ambrozie al Giurgiului, Biserica a decis ca noul Întâi Stătător al Buzăului și Vrancei să fie episcopul vicar-patriarhal Ciprian Câmpineanul.

Aproximativ 5.000 de credincioşi şi sute de preoţi şi înalţi prelaţi au participat la întronizarea noului Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, IPS 646x404Ciprian Spiridon, care a avut loc în catedrala ctitorită de Epifanie Norocel din centrul Buzăului.

La ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop de Buzău şi Vrancea, ținută în la Catedrala Arhiepiscopală în prezenţa a mii de credincioşi şi sute de preoţi şi înalţi prelaţi, a sosit însuși  Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cel care a oficiat Sfânta Liturghie şi a coordonat întregul eveniment.

Î,P.S Ciprian a înnoit viața spirituală a Arhiepiscopiei.

Nici nu s-a așezat bine în scaunul arhiepiscopal, că tânărul ierarh Ciprian a luat o serie de măsuri de natură să schimbe complet fața Arhiepiscopiei.A vândut toate mașinile scumpe, a schimbat aproape toți consilierii eparhiali și protoiereii din cele două județe, a poruncit dărâmarea clopotniței care obtura panorama clădirii Seminarului, după care s-a mutat într-o chilie. A spus că un călugăr trebuie să locuiască în chilie, nu în palat.

Potrivit Tradiției, la un an de la moartea IPS Epifanie, reprezentanții Bisericii vor oficia slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire arhiepiscop. 

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close