Utile

Au avut loc spargeri recente de case în cartierul tău? Iată ce trebuie să știi pentru a-ți securiza complet locuința

Orice persoană indiferent de statut poate fi victima unei spargeri. Nu te gândi că pe tine te va ocoli ghinionul, ci cu băgare de seamă fă tot ce poți pentru a preveni astfel de incidente. Anual, in țara noastră se dau peste 30.000 de spargeri de locuințe. Mai exact, 80 de case sunt prădate în fiecare zi de infractori. Cele mai multe spargeri se dau în sezonul cald, mai ales în lunile de vară când hoții știu că oamenii pleacă în weekend-uri mai des de acasă și lasă casa nesupravegheată, cu atât mai mult cu cât sunt în concediu.

Iată câteva lucruri de care este bine să ții cont pentru siguranța și securizarea locuinței:

  1. Ai grijă la ușile și porțile de acces

Cele mai multe spargeri au loc prin efracție când proprietarii nu sunt acasă. De obicei, hoții foțează ușile și ferestrele, iar extraordinar este că intră de cele mai multe ori pe ușa principală. Poliția recomandă ca intrările și ușile de acces să fie realizate din materiale rezistente la solicitări termice sau mecanice. Porțile batante automatizate pot fi primul paznic de nădejde pentru protecția familiei, mai ales dacă locuiești la casă. Închide toate ușile de la anexe, subsol, intrarea din spate sau de la terasă. De altfel, nu lăsa poarta sau ușa de la apartament deschise și nu lua cheia din yală după ce ai securizat ușile.

  1. Folosește-te de tehnologie

Cea mai ușoară cale pentru siguranța ta începe cu tehnologia. Astăzi, industria de securitate este atât de variată și de performantă, încât nu ai cum să nu găsești sisteme de supraveghere care să se plieze pe cerințele și nevoile tale. Plus că, sunt accesibile ca preț și vor face diferența odată instalate.

Totodată, instalează un sistem de alarmă care te poate alerta și in legatură cu nivelul de monoxid de carbon din locuință. Acesta poate detecta dacă în casă s-a produs o inundație, dacă apare fum sau gaz, ceea ce înseamnă că îți vei spori gradul de siguranță.

  1. Rețelele sociale te pot ridica sau te pot coborâ

Deși trăim în era tehnologică și cu ajutorul unui singur clic putem lua legătura cu oamenii dragi, aflați la zeci de mii de kilometri distanță de noi, rețelele sociale aduc dezavantaje majore. Acestea din urmă ignorate, în mâinile unor minți rău voitoare îți pot aduce grave probleme.

Așadar, nu posta niciodată locația când ești în vacanță și nici măcar când te afli la restaurantul din cartier luând cina cu prietenii. Acestea pot reprezenta călcâiul lui Ahile și cel mai bun moment pentru hoți ca să intre în casă. Cu cât știu ceilalți mai puține despre tine, cu atât mai bine. Fii discret și nu posta lucruri personale pe Facebook sau pe Instagram.

  1. Să lași totul la vedere nu-i cea mai bună idee

Dacă stai la casă încearcă să-ți construiești un gard solid, înalt și opac care să nu permit trecătorilor să vadă curtea și grădina. Nu îți lăsa la vedere nici mașinile, ci parchează-le în garaj, departe de ochii privitorilor.

  1. Folosește sisteme de iluminat inteligent

O problem majoră cu care se confruntă acum toți românii este factura de la lumină. Iluminatul inteligent rezolvă acest dezavantaj pentru că vei economisi energie. De asemenea, sistemele de acest gen pot fi controlate de la distanță. Acestea pot fi programate să se deschidă la o anumită oră, așa că dacă ești plecat și vrei să derutezi posibilii infractori, lasă-le aprinse.

În concluzie, „a preveni” este verbul esențial care construiește siguranța întregii tale familii. Folosește-te de toate pârghiile necesare pentru a face acasă cel mai prietenos și sigur loc din întreaga lume.

 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button