Știrile zilei

Au început manevrele la baraj | Vanele pentru golirea de fund au fost deschise

Instalarea anotimpului ploios impune măsuri speciale la barajul de la Siriu. Pentru a verifica buna funcționare a instalațiilor, specialiștii Apelor Române au început  manevre la vanele de la golirea de fund, urmând a evacua un debit de maxim 52 de metri cubi pe secundă.

„Spectacolul” produs de manevra de golire a lacului este unic. Zgomotul produs de apa învolburată care iese cu forță din galeria de evacuare este înspăimântător, iar curenții de aer formați îți taie răsuflarea.

Potrivit specialiștilor direcției, manevrele au rolul de a verifica situația de la baraj, în condițiile în care în regiune nu a mai plouat de mult, iar instalațiile nu au mai fost folosite de luni bune.

Manevrele de verificare a instalațiilor de la Barajul Siriu vor continua și astăzi, când, începând cu ora 9.00, se vor efectua manevre cu uvrajele de la prize de apă, urmând a se evacua un debit de maxim 27 metri cubi pe secundă.

Manevrele nu trebuie să îi sperie pe locuitorii județului. Evacuarea apei prin golirea de fund este o procedură prin care se scade nivelului lacului de acumulare, atunci când se înregistrează un preaplin în urma ploilor abundente sau când pur și simplu specialiștii de la Apele Române vor să verifice dacă instalațiile funcționează la parametri normali.

De altfel, reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Buzău-Ialomița spun că aceste manevre nu sunt altceva decât pregătiri normale pentru ploile care vor urma.

Zilele acestea este în vigoare o informare de vreme ploioasă. Astfel, până sâmbătă, meteorologii anunță precipitații în general moderate cantitativ, intensificări temporare ale vântului și temperaturi mai scăzute decât cele normale perioadei.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Statistici T5