PoliticăȘtirile zilei

Au intrat treisprezece, cu idei și aspirații | Câți parlamentari buzoieni au mai rămas în picioare la sfârșit de mandat

Au vrut să-i reprezinte pe cetățeni și să se numere printre cei care creează legi pentru români. S-au aruncat în luptă cu promisiuni, idei și speranțe de mai bine pentru popor, iar competiția n-a fost ușoară. Vorbim despre cei treisprezece parlamentari buzoieni, aleși în scrutinul din 9 noiembrie 2012, dintre care doar nouă își vor încheia mandatul la termen, în decembrie.

În județul Buzău, patru senatori și nouă deputați și-au primit mandatele în 2012. Ei au fost aleși în cele șapte colegii uninominale din județ, în urma unor alegeri în care USL a câștigat la scor, obținând peste 50% în cazul tuturor candidaților. Iată cum arăta lista parlamentarilor de Buzău în urmă cu patru ani:

CAMERA DEPUTAȚILOR:

Colegiul Nr. 1 – George Scutaru (PNL / USL)
Colegiul Nr. 2 – Adrian Mocanu (PSD / USL)
Colegiul Nr. 3 – Titi Holban (PNL / USL)
Colegiul Nr. 4 – Erland Cocei (PNL / USL)
Colegiul Nr. 5 – Marian Ghiveciu (PSD / USL) + Gheorghe Coman (PP-DD)
Colegiul Nr. 6 – Eugen Nicolicea (UNPR / USL)
Colegiul Nr. 7 – Marcel Ciolacu (PSD / USL) + Cezar Preda (PDL / ARD)

SENAT:

Colegiul Nr. 1 – Eugen Orlando Teodorovici (PSD / USL)
Colegiul Nr. 2 – Doina Tudor (PNL / USL)
Colegiul Nr. 3 – Victor Mocanu (PSD / USL) + Constantin Popa (PP-DD)

Anunl trecut, deputatul de pe colegiul nr 1, George Scutaru, a fost trimis în judecată de către DNA pentru spălare de bani. El renunțase la mandatul de parlamentar în 2014, pentru a putea deveni consilier al președintelui Iohannis pe probleme de securitate națională. Un alt parlamentar liberald e Buzău care a renunțat la mandat este senatorul Doina Tudor, implicată și ea într-un scandal de corupție.

De remarcat este și faptul că cei doi deputați de pe colegiul nr. 5 au părăsit Parlamentul. PP-DD-istul Gheorghe Coman, alias „deputatul auto” și-a pierdut mandatul în 2014, după ce a fost condamnat definitiv la pedeapsa cu închisoarea, într-un dosar de luare de mită.

Cel de-al patrulea parlamentar care a părăsit Casa Poporului este Marian Ghiveciu. Acesta și-a depus mandatul de deputat acum un an, motivând că nu și-a putut implementa proiectele pe care le gândise. El a părăsit și PSD, după ce a intrat în conflict cu fosta conducere.

Dacă unii și-au pierdut mandatele, alții și-au schimbat culoarea politică. Între timp, senatorul Constantin Popa a trecut de la PP-DD la UNPR și mai apoi la PRU. Adrian Mocanu s-a înrolat în PSRo și ulterior în PMP. Și deputatul Titi Holban s-a plimbat pe la partide în timpul mandatului 2012-2016. Ales pe listele USL (PNL), Holban a migrat în 2014 la UNPR, iar în 2016 s-a afiliat grupului PSD.

Astăzi, din cei treisprezece parlamentari, au rămas doar nouă. Timpul acordat de alegători pentru a-și pune în aplicare proiectele promise în campania electorală de acum patru ani a cam expirat. Urmează o nouă luptă strânsă pentru parlamentarele din 11 decembrie, mai ales că, la acest scrutin, Buzăul va avea doar 10 fotolii de parlamentar.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button