Știrile zilei

Au supraviețuit! | Bucurie nespusă la un liceu buzoian

Destinul liceelor pedagogice pare asemănător celui al unui erou nevoit să treacă prin numeroase încercări, pentru ca apoi să răsară mai puternic și mai hotărât ca oricând. După ce, în anii '90, guvernanții i-au mai pus o dată cruce, Colegiul Național Pedagogic a simțit din nou glonțul trecându-i pe la ureche.

Cadrele didactice și elevii Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău au motive de bucurie. Potrivit unor informații din presă, prestigiosul colegiu buzoian va putea forma în continuare cadre didactice, asta după o serie de modificări aduse noul proiect de lege a Educației.

Luna trecută, presa scria că liceele pedagogice – școli cu tradiție în formarea de cadre didactice – nu vor mai putea califica educatoare și învățători. Colegiul Național Pedagogic din Buzău se afla și el într-o situație incertă, conform prevederilor noii legi a educației. În lipsa unor reglementări clare, toate liceele pedagogice urmau să piardă specializarea pedagogică, urmând să se transforme în licee teoretice.

Potrivit unor informațiilor recente, liceele pedagogice vor putea forma în continuare absolvenți pentru specializările educație timpurie, pedagogia învățământului primar, pedagogie generală și mediere școlară, dar pentru a deveni titulari ai sistemului aceștia trebuie să finalizeze facultatea.

În urmă cu câteva luni, proiectul „Deca” a stârnit reacții puternice în rândul dascălilor, mai ales după ce s-a aflat că liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor. Responsabilii din Ministerul Educației au revenit asupra deciziei și au modificat proiectul, ajungând la o variantă de compromis.

Învățământul pedagogic se organizează ca învățământ liceal vocațional, cu durata de patru ani, pentru elevii cu aptitudini în acest domeniu. Unitățile de învățământ în care se organizează învățământ pedagogic preuniversitar sunt unități de învățământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învățare-evaluare și practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaționale: educație timpurie, pedagogia învățământului primar, pedagogie generală, mediere școlară.”, prevede proiectul de lege, citat de edupedu.ro.

La Buzău, singura unitate de învățământ care formează învățători este Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”, a cărui activitate ar fi fost afectată de desființarea acestui profil. Anul acesta, învățământul vocațional pedagogic buzoian sărbătorește 185 de ani de tradiție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!