Cultură

Autorul statuii din rondul de la Orizont, reușită în cadrul unui simpozion de sculptură din Danemarca

Reprezentant de seamă al noii generații de sculptori români, artistul buzoian Bogdan Adrian Lefter bifează reușită după reușită. După succesul de la Changchun, China, autorul celebrului „Cavaler Leftercălare” din rondul de la Orizont a fost unul dintre puținii artiști selectați să creeze în cadrul unui simpozion de sculptură în lemn, din Danemarca, iar lucrarea sa intitulată ”Oximoron” a fost selectată să decoreze o biserică medievală din Regat.
”M-am bucurat să fiu printre cei zece artiști selectați, din aproximativ 250 de artiști care au aplicat pentru Simpozionul Internațional de Sculptură în Lemn din Hoejer, Danemarca. Bucuria e cu atât mai mare cu cât la acest simpozion cu o bogată tradiție, fiind la a 23–a ediție, au participat artiști din toată lumea: Armenia, China, Noua Zeelandă, India, Germania, Serbia, Letonia, Uganda, Rusia și România”, a declarat Bogdan Adrian Lefter.
Artistul român a avut la dispoziție o săptămână pentru a da forma dorită unui trunchi de stejar, vechi de aproximativ 200 de ani, cu diametrul de 60 de centimetri și înălțimea de 210 centimetri.
”Să am la dipoziție un astfel de material nobil, cu aceste dimensiuni, am simțit o mare onoare și o responsabilitate, ca și când aș fi avut un diamant brut pe care urma să-l șlefuiesc. Lucrarea cu care am fost selectat se numește oximoron_sdbOximoron și reprezintă un volum unde se întâlnesc două elemente esențiale vieții: apa și focul. Este o antiteză vizuală unde lucrurile opuse sunt într-o continuă luptă și atracție, formând un întreg, ce se află într-o balanță perfectă”, a explicat artistul.
La finalul simpozionului, cele zece lucrări ale sculptorilor participanți, au fost licitate sau donate. Buzoianul ne-a mărturisit că a avut plăcerea să constate că lucrarea sa s-a bucurat de cele mai multe aprecieri, ”persoana care a achiziționat lucrarea spunând că acum își dorește să viziteze România”. Lucrarea sa a ajuns într-un cadru special, la o biserică medievală din orașul Skaerbaek, care a fost transformată într-un centru cultural.
Bogdan Adrian Lefter are 32 de ani și a studiat la Liceul de Artă „Margareta Sterian”, din Buzău, unde a fost îndrumat în tainele picturii de şevalet de unul dintre cei mai cunoscuţi artişti plastici ai Buzăului, Florin Menzopol. Grupul statuar din rondul de la Orizont este unic în România, cântărește 4 tone și are 10 metri înălțime. Inedita operă  reprezintă lupta omului cu obstacolele vieţii și a fost realizată la iniţiativa unui om de afaceri local.
Statuie ORIZONT

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button