Știrile zilei

Bărbat găsit spânzurat, în curtea spitalului Săpoca

Nenorocirea de la Săpoca readuce în atenție alte cazuri cu final tragic petrecute dincolo de porțile spitalelor de neuropsihiatrie. Un caz mai puțin mediatizat este cel al morții lui Ștefan Baciu, un buzoian de 46 de ani, decedat în condiții misterioase.

Despre cazul morții bărbatului au scris, la începutul lunii mai, doar două publicații buzoiene. Deși condițiile decesului pacientului de la Săpoca erau un mister în sine, cazul a fost aruncat într-o uitare densă. Familia nu și-a revenit însă șoc nici până astăzi.

La începutul lunii mai, un pacient în vârstă de 46 de ani, internat la Spitalul de Neuropsihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca, a fost găsit spânzurat în curtea unității de către personalul care ar fi trebuit să îl supravegheze.

Nenorocirea s-a întâmplat într-o sâmbătă, însă detalii despre caz au început să iasă la iveală abia la o săptămână. Ștefan Baciu, un bărbat în vârstă de 46 de ani, din comuna Rosetti, fusese internat după ce se simțise rău mai multe zile rând. Avea atacuri de panică și se temea pentru desele puseuri de tensiune pe care le suferea.

Fusese plecat ani buni la muncă în străinătate și reușise să construiască o gospodărie înfloritoare pentru familia sa, din care făceau parte soția și cei doi copii.

  • Se simțea bine, dar i s-a schimbat tratamentul.

Întors în țară, spun rudele, bărbatul a început să aibă atacuri de panică și să își facă griji pentru situația financiară a familiei. După ce s-a simțit rău mai multe zile, marți, pe 24 aprilie, bărbatul a fost internat la Săpoca. Pentru că traversa un episod depresiv, pacientul a fost pus sub tratament și ținut sub supraveghere pentru mai multă siguranță.

În dimineața zilei de 28 aprilie, pacientul B. a fost dat dispărut din camera în care era internat. Personalul medical a intrat în alertă și a început căutările, bărbatul fiind găsit câteva ore mai târziu, spânzurat într-un copac din latura estică a incintei. Anchetatorii au stabilit că pacientul se spânzurase cu cordonul de la halat.

  • Căutat ore în șir prin curtea spitalului.

Bărbatul era un familist convins și își iubea soția și cei doi copii mai mult decât pe sine. În preziua morții, a povestit soția pacientului, medicii i-au schimbat tratamentul. Brusc, începând de sâmbătă dimineață, bărbatul nu a mai răspuns la telefon, moment în care femeia a intrat în alertă și a sunat la spital pentru a semnala dispariția.

„Am vorbit tot timpul la telefon și totul era bine. Sâmbătă însă, am simțit că ceva nu este în regulă și am sunat la spital, ca să îi informez că soțul meu lipsește. După câteva ore, l-au găsit spânzurat în curte, cu două pastile în buzunar. Nu a lăsat niciun mesaj, nicio scrisoare..Nu ne putem explica de ce a făcut așa ceva, fiindcă era un om bun și blând, care ne iubea mai mult decât orice..” , a povestit, cu ochii în lacrimi, soția bărbatului.

Ștefan Baciu era un om apreciat în comunitate și la locul de muncă, în cazul său neputând fi vorba despre o afecțiune psihică severă, ci doar despre câteva atacuri de panică. Bănuielile familiei sunt alimentate și de faptul că, după schimbarea tratamentului, comportamentul pacientului s-a schimbat.

  • Verdict, sinucidere.

Politiștii au făcut cercetări pentru a stabili condițiile în care a decedat pacientul, iar ancheta s-a încheiat cu un verdict ce nu a lăsat loc de consolare: „suicid”.

În paralel, o anchetă a fost deschisă și la nivelul spitalului pentru a se stabili dacă au existat disfuncționalități în ceea ce privește supravegherea din acea zi. Nicio sancțiune nu a fost dictată, iar peste cazul morții unui om s-a așternut uitarea.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close