Educaţie

Bătaia pe școlile populare din Buzău va lua sfârșit

Școlile de cartier se depopulează, în timp ce presiunea de pe umerii învățătorilor școlilor mari crește. Este motivul pentru care mai-marii educației românești au gândit un proiect de hotărâre care să elimine „învățătorul preferat” printr-un set de măsuri bine gândite.

De curând a fost lansat în dezbatere publică un proiect privind înscrierea copiilor la clasa pregătitoare. Dacă până acum criteriul înscrierii era „Primul venit, primul servit”, noua modalitate prevede înscrierea micuților în ordine alfabetică, deci, egalitate de șanse pentru toți beneficiarii învățământului.

Mai mult decât atât, proiectul prevede ca învățătorul să fie tras la sorți, în felul acesta descurajându-se practica „învățătorului preferat” și eliminând presiunea uriașă de pe umerii cadrelor didactice populare.

În prezent, doar câteva școli din Buzău se bucură de o încredere uriașă, iar numărul înscrierilor este pe măsură. Elevii străbat și o jumătate de oraș pentru a ajunge la școala favorită, în timp ce școlile mici, de cartier, se depopulează.

Cei mai mulți dintre directorii unităților de învățământ sunt de părere că proiectul aduce numai lucruri bune pentru învățământ. Măsura va atrage după sine scăderea numărului de elevi într-o clasă, iar părinții care amânau cu un an înscrierea elevilor pentru a prinde o anumită învățătoare își vor putea da copilul la școală în momentul dorit.

Sunt și directori care cred că inițiativa nu aduce doar beneficii pentru educație. Printre minusurile ei se numără faptul că imaginea unei școli aflate la mare căutare va avea de suferit, iar învățătorii care, până la urmă, dau faima unei școli, nu vor mai fi valorizați la justa valoare.

Deocamdată, proiectul se află în dezbatere publică. Dacă el nu se va transforma în lege, proiectul poate fi adoptat la nivel județean, așa cum s-a întâmplat deja la București și Timișoara.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button