Social

Guvernul trimite bâtrânii și nevoiașii din Buzău să-și cumpere mâncare de la KFC și Spartan

Câteva mii de buzoieni trecuți de 75 de ani, cu venituri de maximum 704 lei au primit, recent, cardul pentru mese calde din cadrul Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020. Singura problemă este că respectivul card nu poate fi folosit decât în trei localuri din Buzău, destul de greu accesibile vârstnicilor.

Cum ar fi să vedem la coadă în Carrefour, la KFC și Spartan, zeci de buzoieni octogenari, așteptând în baston să își cumpere mâncare în baza cardului de mese calde? Scenariul este destul de verosimil, mai ales că bătrânii nevoiași din Buzău au primit deja cardurile încărcate cu 180 de lei (din care nu pot folosi mai mult de 40 lei.zi), cu ajutorul cărora își pot cumpăra hrană de la:

  1. KFC Buzău (Mall Shopping City)
  2. Spartan (Mall Shopping City)
  3. Rasta Chicken (în zona Gării)

Dacă prima locație, cea de la gară, mai e cum mai e, cele două fast-food-uri din Carrefour sunt aproape obstacole de netrecut pentru seniorii noștri. Cei mai mulți locuiesc în satele județului, sunt bătrâni și bolnavi și abia își duc zilele.

Mai mult decât atât, cardurile sunt netransmisibile: Dacă un bătrân de 80 de ani, din Lopătari nu se poate deplasa, cardul îi poate folosi cel mult ca ornament, deoarece nu își poate trimite nici măcar rudele să îi cumpere de mâncare.

  • Persoanele/familiile fără adăpost sunt mai avantajate.

SNSPVPA este finanțat prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2014-2020 (POAD) și vizează acordarea de mese calde în baza tichetelor de masă electronice pensionarilor cu vârste de cel puțin 75 ani și cu venituri de 704 lei. De asemenea, de mese calde beneficiază și persoanele/familiile fără adăpost, cele evacuate, care nu au domiciliu stabil și în mod special familiile monoparentale.

Valoarea lunară a unui tichet electronic de masă este de 180 lei, iar la nivelul județului Buzău sunt înregistrați la această dată 10.485 de beneficiari. Lista beneficiarilor este realizată și actualizată lunar de către autoritățile publice locale, conform condițiilor de eligibilitate. Programul este gestionat de către Ministerul Fondurilor Europene prin Autoritatea de Management, în colaborare cu Instituția Prefectului și autoritățile administrației publice locale.

Tichetele de masă electronice, sub forma unui card, au început să fie predate, în cursul acestei săptămâni, reprezentanților unităților administrativ-teritoriale (UAT) de la nivelul județului, împreună cu procedura și graficul de distribuție al acestora către beneficiarii finali. Fiecare plic care este destinat unui beneficiar cuprinde:

– cardul pentru mese calde;

– codul pin, necesar activării cardului;

– lista / broșura unităților afiliate care acceptă tichete sociale pentru mese calde.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button