Știrile zilei

Biserica buzoiană, în doliu | S-a stins din viață părintele Manea Cristișor

Doliu, în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. A încetat din viață părintele Manea Cristișor, figură marcantă a învățământului teologic buzoian și fost slujitor la parohia „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul Broșteni. 

Ani buni, părintele Cristișor a fost director al Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul”, iar ca profesor a călăuzit spre dragostea și slujirea lui Dumnezeu zeci de generații de tineri. Foștii elevi, printre care și Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înalt Preasfințitul Părinte Casian Crăciun, și-l aduc aminte ca pe un dascăl energic, iscusit și înțelept:

Primește, Doamne, de pe Crucea Covid-ului, de pe aparate, sufletul bunului, energicului, iscusitului, înțeleptului, desăvârșitului pedagog de altădată, teolog profund, om de finețe culturală și neîntrecut profesor de seminar, encicloped, apropiat, sever și blând în același timp, numai și numai pentru formarea noastră ca oameni și slujitori curați ai Domnului, Bisericii și neamului, Pr. Prof. Drd. Cristișor Manea. Un astfel de slujitor și erou al educației nu moare, ci se odihnește!
Veșnica lui pomenire!”
+ Casian,
Arhiepiscopul Dunării de Jos,
fostul și actualul său elev.
Pr. Prof. Manea Cristișor (stânga) și Î.P.S. Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos
  • S-a stins la 82 de ani, după lupta cu o boală nemiloasă. 

Părintele Cristișor era pensionar, iar de mai mulți ani se lupta cu o boală incurabiă. Fiul său, părintele Teofil Cristișor, avea să-i continue misiunea la parohia Broșteni, biserică la care slujește și astăzi.

Slujba de prohodire a părintelui Manea Cristișor va avea loc marți, 6 octombrie, ora 11:00, în condiții speciale, în fața bisericii noi a Parohia Broșteni, cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”, în proximitatea căreia va fi înmormântat, respectiv lângă vechea biserică parohială, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, în care a slujit timp de aproape 4 decenii.

Trecerea la cele veșnice a vrednicului părinte a fost anunțată și de pr. prof. Romeo Ene, fost elev al Seminarului:

În noaptea de 3 spre 4 octombrie, părintele profesor Manea Cristișor, slujitor la biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Broșteni și profesor la Seminarul Teologic din Buzău, a trecut la cele veșnice.
Profesorii trăiesc prin elevii lor.
Dumnezeu să-l așeze în ceata aleșilor Săi. Veșnică să-i fie pomenirea!
Părintele profesor Cristian Dima, de asemenea fost elev al iubitului preot Cristișor, a postat pe Facebook un text în emoționant:
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
L-am cunoscut pe Părintele profesor Manea Cristișor în 1993, când mi-a devenit profesor de Limba franceză la Seminar, în clasa a IX-a. Dragostea pentru acest univers ne-a favorizat multe prilejuri de a învăța după metoda originală a dumnealui, de a conversa mai apoi, să polemizăm chiar, pe diverse teme, într-o memorabilă cultură a dialogului inspirată de Dascălul nostru, chiar dacă, formal, deveniserăm colegi de cancelarie. Mă simțeam jenat ca Părintele meu profesor să mi se adreseze insistent cu „Domnule Profesor, dumneavoastră… „, în pofida rugăminților mele de a mă striga așa cum o făcea odinioară, când stăteam în bancă, dar îmi spunea mereu, punându-mi o mână părintească pe braț, că este maniera dumnealui de fi solidar cu noua generație de profesori ai Seminarului, răspunzând cu politețe respectului pe care i-l arătam.
Niciodată nu i-am socotit colegi, nici pe dumnealui, nici pe Părintele Tudor, nici pe Părintele Popa, nici pe Părintele Banu, nici pe Părintele Sava, nici pe Părintele Milea, nici pe Domnul Apostol, nici pe Domnul Manta, nici pe Domnul Coman, ci stăteam atent, alături de colegii mei mai tineri, în Cancelarie, în jurul lor, cu atitudinea reverențioasă a învățăceilor față de marii lor profesori simțindu-ne privilegiați.
Pentru că Părintele Profesor Cristișor, dincolo de celelalte circumstanțe plăcute în care ne-am învecinat până în acest an, rămâne în memoria mea dascălul copleșitor de captivant din clasa cu lumina ce stătea să năvălească din balcon, a vechiului Seminar, în care se risipeau cuvintele „de duh” rostite de Părintele nostru profesor în română, în rusă, în franceză, în latină…
Mă bucur că am reușit, anul trecut, prin evenimentul inițiat și organizat cu gândul la învățătoarea mea și a colegilor noștri, să-l omagiem în chip deosebit, prin grija Arhiereului nostru, unul dintre marii săi elevi, cu care se mândrea!…”, a scris prof. Cristian Dima.

DUMNEZEU SĂ-L ODIHNEASCĂ!

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!