EducaţieȘtirile zilei

BUZĂU: 43 de școli au rămas fără bani de salarii

Probleme financiare, pentru sute de cadre didactice din mai multe școli și grădinițe buzoiene. Începând cu luna octombrie, 43 de instituții de învățământ din mediul urban și rural nu mai bani de salarii, iar previziunile pentru ultimele trei luni ale anului sunt sumbre.

Primele zile ale lui octombrie i-au găsit pe directorii celor 43 de școli și grădinițe cu program prelungit cu vistieriile goale. Goale au rămas și cardurile dascălilor în ziua de salariu, sute de educatori, învățători și profesori fiind anunțați de către conducere că nu mai sunt bani de salarii.

Potrivit liderului SÎP Buzău, profesorul Ion Dobre (foto), criza afectează mai multe școli din mediul rural, cu puțin copii, care au terminat banii la sfârșit de vară. În aceeași situație neplăcută se află și grădinițele cu program prelungit din municipiul Buzău, care, din cauza finanțării per capita, au primit sume mici, ce le-au ajuns abia până în luna iunie.

Dacă luna acesta dascălii își vor primi – fie și cu întârziere – salariile, grație unui artificiu financiar al IȘJ Buzău, ultimele trei luni ale anului se anunță cumplite pentru profesori:

„Luna aceasta am reușit să luăm bani de la alte școli și, astfel, să asigurăm plata salariilor pentru cadrele didactice din cele 43 de unități. Pentru o singură lună a trebuit să facem rost de 5.2 milioane de lei. Imaginați-vă că pentru următoarele trei luni suma necesară plăților salariale este de 36 de milioane de lei.”, a declarat liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Buzău, prof. Ion Dobre.

Potrivit sursei citate, începând din acest an, salariații celor 158 de unități de învățământ din întreg județul Buzău primesc salariile direct de la minister, prin Inspectoratul Școlar Județean.

Dacă cei mai mulți profesori buzoieni și-au încasat salariile de aproape o săptămână, dascălii celor 43 de unități de învățământ aflate în situație de criză vor mai aștepta câteva zile, până la întocmirea documentelor și virarea sumelor pe card.

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close