Știrile zilei

BUZĂU: Casa „blestemată” | Șoferii trec pe aici și își fac cruce

Specificul infrastructurii rutiere în anumite zone din Buzău, precum și nerespectarea legii de către unii dintre șoferi conduc uneori la accidente grave. Deși autoritățile au făcut tot ce le-a stat în putință, în Buzău încă există zone „roșii” de producere a accidentelor.

O casă situată pe Colonel Buzoianu, colț cu Plenvei, pare sortită bușiturilor. Toate accidentele care se produc aici se soldează cu oprirea mașinilor în zidul casei, spre disperarea propriatarului, care nu știe ce să mai facă. Ultima zguduitură ca de cutremur s-a produs sâmbătă, atunci când trei mașini s-au ciocnit în fatidica zonă.

loading...

„M-au nenorocit,  nu știu ce să mai fac. Dorm cu frică să nu intre iar un nebun să-mi dărâme casa. Acuma m-am speriat, am zis că e cutremur.”, a declarat D. Prepeleac. Vecinii sunt și ei de părere că dacă nu se montează limitatoare de viteză, la un moment femeia va rămâne fără casă.

Proprietarul nici nu se mai obosește să repare colțul casei.

Intersecția străzilor Colonel I. Buzoianu și Plevnei reprezintă unul dintre locurile în care poți face accident în orice moment. Zona este una periculoasă deoarece șoferii care circulă pe Plevnei, dinspre Piață, văd prea târziu indicatorul STOP sau nici măcar nu se sinchisesc să se uite după indicatoare. Drumul în linie dreaptă îi încurajează să calce pedala de accelerație și, nu de puține ori, ei au provocat accidente ruriere soldate cu multiple victime și cu mașini distruse.

Ultimul astfel de accident s-a produs sâmbătă.  Atunci, o tânără din Padina a provocat un accident grav, mașina sa oprindu-se chiar în zidul casei cu pricina. Conducătoarea auto de 28 de ani se deplasa cu un Hyundai Tucson pe strada Plevnei, dinspre Tudor Vladimirescu înspre strada Colonel I.Buzoianu.

Unii șoferi reduc viteza și se asigură, deși sunt pe drum cu prioritate. Alții își fac cruce și..ce-o da Dumnezeu!

Ajunsă în intersectie, șoferița nu a acordat prioritate de trecere unui autoturism condus de un buzoian de 58 de ani, care rula cu un Logan pe direcția Gară către bd. Unirii. În urma impactului, Loganul a ricoşat în Skoda care circula din sens opus, pe strada Colonel Buzoianu, și care era condusă de un alt buzoian, de 58 de ani. Accidentul s-a soldat cu rănirea soferului de 58 de ani din Loganul răsturnat.

  • Zone „roșii” de accidente.

Cu sabia lui Damocles stai permanent deasupra capului și în momentul în care treci prin intersecția străzilor Patriei și Independenței. Aici, regimul de prioritate este inversat față de zona amintită, adică cine circulă pe Patriei are STOP, prioritatea fiind acordată celor care circulă pe Independenței. Și aici indicatorul STOP este opțional pentru unii șoferi și, tocmai de aceea, numeroase accidente se produc în această intersecție.

Un alt pol al accidentelor îl constituie intersecția străzilor Constituției și Prutului. Prioritate aici au șoferii care vin dinspre Micro III și fac stânga pe Constituției , precum și cei care circulă pe direcția Constituției – dreapta către Prutului.

Astfel, șoferii care circulă pe Constituției înspre Orizontului și invers, deși parcurg un drum drept, trebuie să oprească în dreptul curbei, ceea ce pare atipic.

Alte zone în care poți face accident sunt intersecțiile în care șoferii parchează chiar pe colț, astfel încât vizibilitatea celui care iese din drumul secundar în strada principală este nulă. Conducătorii auto care încalcă această prevedere ar trebui sancționați, însă lipsa locurilor de parcare din oraș duce la un compromis pe care îl fac polițiștii. Șoferii care parchează pe colț sunt iertați, însă pericolul la care îi expun ce ceilalți participanți la trafic este iminent.

O mai bună gestionare a infrastructurii rutiere din Buzău ar scădea considerabil numărul de accidente care se produc în oraș. De pildă, la intersecțiile din zona Independenței ar putea fi montate disozitive de calmare a traficului și semnale luminoase. Ele au dat roade la intersecția dintre Colonel Buzoianu și Plevnei, însă nu au pus capăt accidentelor, care au la bază ignorarea indicatorului Oprire.

De asemenea, aceeași soluție ar putea fi aplicată și în intersecția dintre Prutului și Constituției, acolo unde șoferii au obligația de a opri.

Cât despre conduita șoferilor care opresc mașinile pe colțurile intersecțiilor, măsurile pecuniare au dat întotdeauna roade. Ele ar putea fi dublate de sancțiunea ridicării autovehiculului, mai ales că Urbis-Serv are acum un utilaj de acest fel, dar care se vede însă rar pe străzile din oraș.

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Spune-ți părerea!

Statistici T5