SocialȘtirile zilei

BUZĂU | Facturi duble la încălzire

Vești proaste pentru buzoienii racordați la sistemul de încălzire centralizat. Pentru a se încălzi la iarnă, ei vor plăti preț întreg pentru gigacalorie, iar asta pentru că -se pare – ajutorul de la Guvern nu va mai veni. Primăria nu mai poate subvenționa nici ea prețul gigacaloriei, urmând ca buzoienii să achite prețul întreg, de aproximativ 435 de lei.

Cel mai probabil, facturile buzoienilor se vor dubla după ce RAM va porni căldura. Primarul Buzăului a avertizat în repetate rânduri că sfârșitul RAM Buzău este inevitabil și – cel mai probabil după această iarnă – societatea se va desființa.

Principalul motiv în constituie costurile pe care buzoienii vor fi obligați să le plătească în această iarnă, aproape duble față de anul trecut și sensibil mai mari decât la cei cu centrale de apartament.

Dacă temperaturile scad sub 10 grade Celsius trei nopți la rând, RAM va porni căldura. Asta înseamnă că primele facturi mărite vor fi trimise buzoienilor în luna noiembrie.

Cu siguranță nu vom contacta un împrumut pentru subvenția la căldură pentru că aveam de plătit vreo 250 de miliarde din trecut. (…)  Nu mai avem capacitatea de a ne împrumuta și, chiar daca am avea, nu putem să băgăm banii în subvenția pe căldură pentru că am ucide și prezentul și viitorul acestui oraș. Nu puteam lua bani de la toata lumea și să dam bani și la bogați și la săraci. Vom da familiilor cu probleme un ajutor pentru achiziția de centrale proprii, iar pentru restul care își vor permite vor achita banii la RAM și dacă nu la anul viitor își vor pune centrale. Ca să rezolvăm această problem ar trebuie oprită asfaltarea, și să dăm banii la subvenția pe căldură. Nu pot face asta. Facturile din iarna asta vor fi duble față de anul trecut. Ar trebui cam 7-8 milioane de euro pentru a putea acoperi subvenția pe căldură în condițiile în care asfaltarea străzilor făcute anul trecut și anul aceasta ne-a costat cam 5 milioane de euro”, a declarat primarul Constantin Toma pentru Observatorul Buzoian.

Așa se face că RAM Buzău ar putea avea soarta societății de termoficare din Galați, desființată de curând. Aici, municipalitatea a decis să pună lacătul pe ușă după ce societatea rămăsese cu doar o treime din numărul inițial de abonați.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button