Știrile zilei

BUZĂU: O apă din subteran, transformată în punct de atracție turistică

Buzăul vrea să devină o mică Veneție odată cu transformarea într-o veritabilă atracție turistică a unui curs de apă care traversează orașul prin tuburi subterane. Cunoscut odinioară ca Iazul Morii, firul de apă care pornește de la Vernești și ajunge la Buzău, traversându-l prin zona de nord-est, a intrat în atenția edililor, care văd în el un mare potențial de dezvoltare.

Iazul Morii este un canal care pornește din râul Buzău, din zona Vernești, curge între DN 10 și apa Buzăului, traversează toată Simileasca, după care, în dreptul Galleria Mall, intră în subteran. Apa curge în continuare prin tuburi și trece pe sub strada Frăsinet, continuând pe sub blocurile din Broșteni și Dorobanți, după care iese din nou la suprafață la ieșirea din Buzău spre Vadu Pașii.

Autoritățile buzoiene vor acum să amenajeze Iazul Morii astfel încât o bună porțiune să devină una dintre atracțiile orașului, cu amenajări asemenea unei faleze, terase și mori de apă.

Reproduceri ale unor mori de apă, zone de promenadă și multe alte atracții pentru localnici și oaspeți ai Buzăului ar putea apărea pe raza municipiului în următorii ani.
[highlight]„Vizavi de Iazul Morii se va contura un proiect frumos astfel încât să încercăm să regenerăm Buzăul prin redescoperirea acestei ramificații naturale din râul Buzău care avea la 1525 un număr de 12 mori, în 1856, vreo 47 de mori, pive de postav, darace de lână, tăbăcării, mai târziu, după 1900, topitorii de cânepă. În perspectivă, am discutat cu arhitecți cunoscuți ai țării pentru a regândi Buzăul punând în valoare acest canal natural, această ramificație naturală a râului Buzău, pe lângă care s-a dezvoltat orașul nostru din timpuri străvechi.”[/highlight], a declarat Constantin Toma, primarul municipiului Buzău.

Astăzi, consilierii municipali au aprobat trecerea în domeniul public al municipiului Buzău a fostelor canale ale Agenției de Îmbunătățiri Funciare, acesta constituind un prim pas către materializarea proiectului.

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

4 Comments

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.