SocialȘtirile zilei

BUZĂU: Primul pas către astuparea unei găuri negre

Municipiul Buzău a avut, de-a lungul timpului, numeroase instituții „bugetofage”ținute în viață din motive mai mult sau mai puțin întemeiate. Unul dintre ele a fost interesul cetățeanului, așa cum s-a întâmplat în cazul RAM, furnizorul de agent termic pentru mii de apartemente și instituții. Pentru că nu putea lăsa mii de buzoieni în frig, Regia Autonomă Municipală a continuat să funcționeze, deși a făcut-o cu pierderi masive, ce se reflectă și astăzi în bugetul municipiului.

Cu fiecare an, RAM Buzău s-a dezechilibrat tot mai mult. Debranșările masive și instalarea de centrale termice de apartament au săpat constant la temelia societății, care a ajuns să chletuiască mii de lei pentru a transportat agentul termic de la conducta magistrală până la singurul abonat rămas într-un bloc.

În aceste condiții, Consiliul Local – în a cărui subordine se află RAM – și-a pus problema dacă societatea își mai realizează scopul lucrativ sau dacă funcționează doar pentru a îngroșa contul datoriilor. Un prim pas spre reducerea pierderilor îl face, chiar în această perioadă, conducerea regiei Autonome Municipale, care a notificat unii abonați privind debranșarea forțată, din luna aprilie.

  • Un medicament amar, dar necesar?

În mod cert, numeni nu își dorește ca RAM să închidă ochii, însă nici statutul ei de gaură neagră nu reprezintă o opțiune pentru municipalitate. Sătulă să verse bani în contul societății, Primăria a propus chiar varianta sprijinirii financiare a celor care vor fi debranșați, după ce au rămas singurii abonați în blocurile lor.

De curând, mai mulţi buzoieni au primit notificări din partea Regiei Autonome Municipale prin care erau informaţi că în luna aprilie vor fi debranşaţi de la sistemul centralizat de încălzire. Acest lucru se întâmplă cu proprietarii apartamentelor din blocurile în care au mai rămas de la unul până la trei locatari racordaţi. Oamenii sunt îngrijoraţi, în timp ce reprezentanţii RAM susţin că problemele tehnice îi obligă la o astfel de măsură, chiar dacă legea spune altceva.

„Avându-se în vedere imposibilitatea susţinerii în continuare a costurilor foarte mari generate de furnizarea energiei termice pentru încălzire şi apă caldă de consum a apartamentelor rămase izolate (1, 2 sau 3 apartamente pe scară), aflate în orice condominiu racordat la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică administrat de RAM Buzău, în cursul lunii aprilie 2019, acestea se vor debranşa obligatoriu.”, se arată în notificările trimise de RAM Buzău către peste 400 de proprietari de apartamente din Buzău.

Buzoienii ce urmează a fi debranşaţi forţat susţin că această acţiune este una ilegală. De altfel, Legea nr. 325 din 2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică prevede clar la art. 35, aliniatul 1 litera b că operatorii serviciului public de alimentare cu energie termică au obligaţia să asigure continuitatea serviciului public de alimentare cu energie termică. Conducerea RAM susţine însă că s-a ajuns la această situaţie din considerente pur tehnice şi la solicitarea Primăriei de a limita pierderile.

În ciuda tuturor discuţiilor, conducerea RAM a anunţat ferm că cel târziu în luna mai se vor finaliza toate debranşările apartamentelor din blocurile în care au mai rămas de la unul până la trei locatari racordaţi la sistem.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close