Din Buzău

BUZĂU: Rețea internațională de trafic de emigranți, ANIHILATĂ de procurorii buzoieni

Procurorii buzoieni au finalizat activitatea de urmarire penală și au dispus trimiterea in judecata a noua inculpați, dintre care opt in stare de arest preventiv și unul aflat sub control judiciar. Aceștia fac parte dintr-o ampla grupare de criminalitate internațională transfrontaliera specializata in traficul de migranți, ce a acționat pe relația Turcia – Bulgaria – Romania, cu extensie pe teritoriul Ungariei.
Anchetatorii au stabilit ca infractorii actionau acoperind teritoriul național de la Est la Vest, savarșind infracțiuni pe teritoriile județelor Constanța, Galați, Buzau, Arad și Timiș:
”Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism –  Biroul Teritorial Buzau au finalizat ancheta intr-un caz de criminalitate internaționala transfrontaliera la care au lucrat in colaborare cu ofițerii de poliție judiciara din cadrul S.C.C.O. Buzau și Arad, avand sprijinul de 61530447specialitate al Serviciului Roman de Informații, Direcției Generale Anticorupție București, Serviciului de Informații și Protecție Interna Constanța, I.G.P. Frontiera și Interpol – prin atașatul cu Afaceri Interne al Ambasadei Romaniei in Marea Britanie”, informeaza DIICOT. 
  • Cum se desfășura, concret, traficul cu imigranți?
Mai multe persoane din Siria au pus bazele unei grupari infracționale cu conexiuni pe teritoriul Turciei și, in baza ințelegerilor dintre aceste persoane, loturi masive de migranți din Siria au fost trecute fraudulos peste frontiera de stat, ajungand in Turcia – Istanbul. Loturile au fost triate și preluate de veriga turca a gruparii infracționale, in care un rol activ l-a avut numitul Ozturk Salcuk, cetațean turc, cu domiciliul in Turcia, care a fost condamnat anterior pe teritoriul statului roman pentru infracțiunea de trafic internațional de droguri de mare risc, la pedeapsa de 10 ani inchisoare, dupa ispașirea careia i s-a interzis sa revina pe teritoriul Romaniei.  Astfel loturile de migranți au fost triate și conduse in Piața Aksaray din Istanbul, unde au fost imbarcate in vehicule tip camioneta sau de transport marfa și trecute fraudulos in Bulgaria. De la frontiera bulgaro-turca migranții erau preluați de membrii gruparii infracționale din Bulgaria și erau conduși și cazați la Dobrich. Ulterior, migranții erau conduși pana in apropierea frontierei bulgaro-romane, de unde erau preluați de Menzat Senol, cetațean roman, care ii calauzea și indruma, insoțindu-i pe cale terestra pana in locuri de intalnire din jud. Constanta, stabilite de comun acord cu inculpații Tavlak Kemal – cetațean turc cu domiciliul in Romania, Ismail Remzi – cetațean roman și Iancu Stere – șofer al celor in cauza.
Din municipiul Constanța migranții erau preluați de Andrei Stan, persoana cu multiple condamnari pentru infracțiuni de proxenetism și infracțiuni de violența comise in Spania, existand  suspiciunea rezonabila ca inculpatul este cel care coordona activitatea de transport al migranților din mun. Constanța pana in mun. Arad, in scopul trecerii frauduloase a acestora peste  frontiera de stat romano-ungara, in zona de competența a STPF Varșand.
Intrucat o parte din loturile de migranti erau depistate de organele de poliție dupa introducerea lor pe teritoriul Romaniei, acestea erau inscrise, la cerere, in centrele pentru solicitanți de azil din municipiile Galați, București și Timișoara.  In concret, migranții erau trecuți in mod clandestin peste frontiera de stat romano-ungara de catre Burtic Darius Calin, cu vehicule puse la dispoziție de Purcariu Adrian George ori Andrei Stan. In modalitațile aratate, inculpații Menzat Senol, Tavlak Kemal, Ismail Remzi, Iancu Stere, Andrei Stan, Nedeloiu Viorel, Haran Ilhami, Purcariu Adrian George (arestați preventiv de catre Tribunalul Buzau) și Burtic Darius Calin – impotriva caruia s-a luat masura controlului judiciar – au recrutat, cazat, indrumat, calauzit și transportat, in scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat romano-ungare, 41 de  migranți, dintre care 33 sirieni, 4 turci de origine kurda, 3 afgani și un marocan, in perioada cuprinsa  intre cea de-a doua decada a lunii ianuarie 2014 și pana in ziua de 12.03.2014, cand a fost constatata ultima infracțiune flagranta reținuta in sarcina grupului infracțional, evidențiata de catre un echipaj al Inspectoratului General al Poliției de Frontiera, campioane-de-arte-martiale-din-arad-implicate-in-trafic-cu-migranti-18489696coordonat de procurorul de caz din cadrul DIICOT – Biroul Teritorial Buzau.
Rețeaua infracționala cercetata in cauza a obținut beneficii importante, stabilindu-se ca se percepeau de la plecarea din Siria sume cuprinse intre 9.000 și 10.000 de euro pentru fiecare migrant, suma din care cea mai mare parte era cedata verigii infracționale din Romania. Pentru garantarea executarii masurii de siguranța a confiscarii speciale, a fost instituita masura sechestrului asiguratoriu pentru doua autoturisme de lux și o autoutilitara, folosite la transportul unora dintre migranți, asupra unei sume de 6.000 euro și asupra mai multor materiale de construcție, cumparate de unul dintre inculpați, respectiv Purcariu Adrian George, cu bani proveniți din activitatea infracționala.
Prin rechizitoriile emise la 30.05.2014 si 24.09.2014, procurorii DIICOT – BT Buzau au dispus trimiterea in judecata a celor noua inculpați pentru savarșirea infracțiunilor de: constituirea unui grup infractional organizat, trafic de migranti si trafic de migranti in scopul obtinerii de beneficii materiale in forma continuata si aderare la un grup infractional organizat, sprijinirea unui astfel de grup si trafic de migranti in scopul obtinerii de beneficii materiale.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!