Educaţie

Buzăul ar urma să aibă o școală finlandeză

Planuri mari pentru educația buzoiană. De curând, primarul Constantin Toma a declarat că se află în tratative cu parteneri scandinavi pentru a înființa, la Buzău, o școală finlandeză. 

În acest moment, modelul finlandez de educație este considerat cel mai performant din spațiul european, pentru că pune accentul pe abordarea individualizată, centrată pe elev și pe stimularea potențialului creativ al fiecărui copil.

Este și motivul pentru care primarul Buzăului a început demersurile pentru înființarea unei astfel de școli în orașul nostru. Va fi un drum lung, dar edilul este încrezător, mai ales că ar fi primit deja un semnal pozitiv din partea Ambasadei Republicii Finlanda în România.

  • Atras de modelul finlandez.

Tot săptămâna trecută, primarul Buzăului a acordat un interviu unei televiziuni finlandeze despre economia circulară. Toma vrea să împrumute modelul finlandez și să-l aplice în domeniile în care acesta ar putea aduce plusvaloare.

De pildă, școala finlandeză pune accentul pe fiecare elev în parte și este preocupată să adopte o abordare inovativă și orientată spre viitor, fără a sacrifica valorile tradiționale. Sunt încurajate educarea și formarea, prin crearea unor contexte de învățare adaptate nevoilor elevilor, conectate la lumea mereu în schimbare.

În Finlanda nu se vorbește despre școli bune și de școli slabe, pentru că pur și simplu nu există această ierarhizare. Părinții știu că oriunde îşi dau copilul, acesta va beneficia de aceeaşi calitate a educaţiei; profesorul are un statut, finlandezii având în sânge cultura și respectul profund pentru educație.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Un comentariu

  1. Intrebare de principiu: scoala va fi facuta / finantata pe banii comunitatii, dar acces vor avea doar „premiantii”, pilele politicului, nu? Cam la fel cum s-au dat invitatiile la spectacolul Eurosong Contest de la Buzau, asa-i?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button