Educaţie

Buzăul, în atenția presei franceze. Ce scriu jurnaliștii din Hexagon despre județul nostru

Buzăul a ajuns în atenția presei franceze și de această dată nu cu subiecte negative, ci cu unul care nu poate decât să ne facă mândri.M Plesea

Buzău, un mic oraș cu 115.000 locuitori, aflat la 120 de kilometri de București. Soarele lovește în fiecare zi fațadele imobilelor, iar farmecul bisericilor ortodoxe contrabalansează cu arhitectura urbană. Aici locuiește Maria Pleșea, o tânără profesoară de franceză, care a creat de câțiva ani un Centru Cultural Francofon. Vigoarea de care dă dovadă și numărul mare de activități pe care l-a propus copiilor din Buzău a făcut ca asociația sa să devină cunoscută în afara granițelor.

Maria Pleșea s-a născut la Buzău și după ce și-a terminat studiile a ales o carieră în învățământ, astăzi fiind profesoară de limba și literatura franceză la Colegiul Național Mihai Eminescu. “În timpul cursurilor mele, vreau să le arăt elevilor că limba franceză este o realitate, iar francofonia o lume unde își pot găsi locul și valorile esențiale”, spune profesoara. Energia Mariei reflectă două povești: atașamentul față de limba lui Moliere și legătura Des étudiantes du lycée bilingue de Buzaufoarte puternică între Franța și România din urmă cu câteva secole.

Asociația pe care o deține le oferă tinerilor șansa să învețe într-un mod plăcut limba franceză și le dă o serie de avantaje pe care nu le pot întâlni în altă parte.

  • Cum reușește? Are sprijinul unor asociații naționale, dar și internaționale din Franța și Belgia. În plus, Maria Pleșea primește 1.000 de euro din partea Institutul Francez din București pentru ca tinerii buzoieni să nu cunoască “seceta” la capitolul cultură.

Scopul principal al acțiunii sale: predarea.

Fiind profesoară la Colegiul Național Mihai Eminescu, Maria Pleșea își împarte timpul cu activitățile sale de învățământ, dar și cu cele de la asociație. Dovada? În ziua venirii jurnaliștilor de la France Culture.fr în Buzău, centrul cultural Buzau, supports de courspregătea un “Ghid al celor mai frumoase sate din România” scris atât în franceză, cât și în română. Misiunea asociației profesoarei este să facă cunoscută francofonia în România și nu neapărat să valorizeze cultura română în spațiul francofon.

  • Câți copii au învățat limba lui Moliere datorită acestui centru al Mariei Pleșea?

În jur de 50 de elevi cu vârste cuprinse între 6-10 ani, cărora li se adaugă peste o sută de liceeni din diferite instituții de învățământ. Tabere de vară pentru învățarea limbii franceze Interesul copiilor pentru limba franceză nu se oprește aici, iar Maria Pleșea încearcă să depășească granițele sferei obișnuite de predare.

Dovada? În fiecare vară, aceasta organizează două tabere pe săptămână (la Maria Plesea présente le guide des plus jolis villages roumainsprima ediție au fost 250 de participanți, dar după aceea numărul lor a scăzut ajungând undeva la 100), în stațiunea Sărata Monteoru.

  • Proiecte la nivel național.

Maria Pleșea se mândrește și cu reușitele unor proiecte naționale organizate de centrul cultural din Buzău. Aceasta felicită voluntarii care fac totul pe gratis, fără să aștepte nimic în schimb, având doar o singură doleanță – să învețe limba franceză.

Sursa: www.franceculture.fr

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button