Din Buzău

Buzăul, printre orașele cu cel mai mic preț al gigacaloriei. Topul municipiilor cu cea mai scumpă căldură

Frigul care începe să se instaleze ne amintește că nu mai e mult până când iarna nîși va intra în drepturi, iar facturile la încălzire ne vor da bătăi de cap. Tarifele pentru o 646x404gigacalorie diferă de la un oraș la altul, în funcţie de subvenţia  acordată de primărie, dar şi de preţul energiei termice stabilit de societăţile de termoficare.
Buzoienii sunt totuși printre cei mai avantajați locuitori ai mediului urban, deoarece plătesc un preț relativ nimic pentru o gigacalorie. Primăria Municipiului Buzău a încercat să mențină prețul energiei termice la aceeași valoare ca și în anii trecuți. Mai mult decât atât, a contiunat să acorde subvenții pentru căldură, în funcție de venitul fiecărei familii.
Recent, primarul Boșcodeală a dat asigurări că prețul pentru o gigacalorie va rămâne ca și în anii trecuți, de 185 de lei, iar diferența dintre prețul de producere, transport, distribuție și furnizare a energieelectrice și prețul energiei facturate la consumator, să fie suportată tot din bugetul Primăriei.
În clasamentul orașelor cu cel mai mic preț pe gigacalorie mai figurează Capitala, unde edilii au decis să acopere mai bine de jumătate din prețul energiei livrate la populație.
Tot atât de fericiți sunt și clujenii. Aici, ca și la Buzău, Primăria a decis să nu scumpească prețul pentru încălzirea locuințelor.
În acelaşi timp, locuitorii Tulcea plătesc 150 de lei gigacaloria, iar cei din Suceava şi din Focşani plătesc tarife cuprinse între 185 lei şi 190 de lei.
La polul opus, se clasează municipii în care oamenii tremură efectiv de frig, din cauza prețului mare al energiei termice.constantin-boscodeala-ciprian-sterian
Ploieștenii sunt printre cei mai nefericiți pe perioada iernii, deoarece aici primarul a eliminat complet subvenția pentru căldură. Așa se face că oamenii trebuie să scoată din buzunar nu mai puțin de 231 de lei pentru o gigacalorie.
Preţul de producţie al gigacaloriei pentru reşedinţa judeţului Caraş-Severin este de 430 de lei, iar preţul plătit de consumatori va fi de 387 de lei pe gigacalorie, diferenţa fiind subvenţionată. Chiar şi cu subvenţii, cei din Reşiţa plătesc cel mai mare tarif din ţară.
Şi constănţenii vor dârdâi de frig dacă vor să facă economii. Ani la rând, Constanţa a plătit cea mai scumpă factură la încălzire din ţară, cu un preţ al gigacaloriei de peste 358 de lei. Preţul uriaş este plătit din 2011, când municipalitatea a decis ca tariful gigacaloriei să fie suportat integral de populaţie.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!