Politică

Buzăul, un județ care nu ascultă de Centru. Ultimele evoluții de pe scena politică buzoiană

Aflat la confluența a nenumărate curente politice și tot atâtor interese, 546541_145105215622080_100003678086140_176409_1124480172_njudețul Buzău este, de departe, una dintre unitățile administrativ-teritoriale care s-au încăpățânat să nu respecte strategiile politice dictate de liderii de la București.

„Nesupunerea” liderilor de partid din Buzău se datorează, pe de o parte, intereselor majore pe care le au greii politicii locale și jocurilor de culise adânc înrădăcinate în istoria județului, pe de alta.

Buzăul a făcut notă discordantă în 2012, atunci când, alături de Ilfov, nu a respectat protocolul încheiat între PSD și PNL, în cadrul Uniunii Social Liberale. Deși PSD își revendica scaunul de președinte al Consiliului Județean, liberalii buzoieni au făcut tot posibilul pentru a-l impune pe lista CJ pe Cristi Bîgiu, fost senator și vicepreședinte regional al partidului.

În ciuda avertismentelor de la centru, reprezentanții buzoieni ai USL au mers pe căi separate în ceea ce privește șefia Consiliului Județean. Liderul PSD, Constantin Boșcodeală, l-a susținut pe prietenul său, Victor Mocanu, fost președinte al instituției, renegându-l pe colegul de alianță liberal, care a câștigat, într-un final, bătălia.

Buzăul s-a opus proiectelor politice germinate la București și în 2014, atunci bigiucând liberalii au părăsit USL și au decis să formeze o alianță cu democrat-liberalii lui Vasile Blaga.

În ciuda faptului că a primit sarcini clare de la conducerea partidului să rezolve situaţia privind colaborarea dintre Bîgiu şi PSD de la nivel local, George Scutaru, șeful din acte al liberalilor buzoieni, șovăie, tergiversând ruperea alianței care asigură majoritățile în Consiliul Județean și Consiliul Local.

De cealaltă parte, Cristi Bîgiu, șeful de facto al PNL Buzău, pare că nu are nicio intenție, cel puțin până la Congresul de la sfârșitul acestei săptămâni, să respecte sarcinile trasate de conducerea centrală privind demersurile preliminare unificării cu Partidul Democrat Liberal.

Atitudinea președintelui Consiliului Județean față de unificarea PNL-PDL a fost, de altfel, anticipată încă după prima întâlnire bipartită de acum zece zile, de către deputatul democrat-liberal Cezar Preda, care declara:

„La Buzău nu se va face nimic sau, dacă se va face, se va face în baza unor presiuni enorme de la centru, care-i strică afacerile președintelui Consiliului Județean. Pentru că președintele Consiliului Județean nu administrează nimic, el face afaceri. Pentru el, pentru a nu se strica acest echilibru din Consiliul Județean, unde el are înțelegerile cu PSD-ul, pentru asta ar face orice (…) Eu cred că Buzăul va rămâne ultimul în care se va face 5368006-mediafax-foto-ciprian-sterianceva. ”, preciza deputatul Cezar Preda.

Așa se face că, indiferent de ce va decide congresul liberal din weekend, la Buzău, majoritățile formate acum doi ani vor mai rezista cel puțin o lună, în pofida aranjamentelor dintre PNL și PDL care se fac la București, acolo unde se dă ora exactă în politica națională.

 

 

 

 

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button