Știrile zilei

BUZOIENI REMARCABILI | Ei sunt cei cinci cetățeni care fac cinste municipiului Buzău

Cinci buzoieni care și-au desăvârșit viețile și cariera, devenind adevărați ambasadori ai județului în care s-au născut, au primit din partea consilierilor locali cea mai înaltă distincție locală: titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Buzău și, respectiv, titlul de „Omul Anului 2019”.

În ședința Consililui Local Municpal de astăzi 21 octombrie 2019, aleși au dezbătut, printre altele, proiectul de acordare a titlului de „Cetățean de Onoare” al municipiului celor patru buzoieni cu merite deosebite: dr. Sorina Popescu, prof. univ. dr. Nicolae Istudor și ing. Sorin Harabagiu.

De asemenea, părintele Costel Vânătorul cercetător SCDL și primul director al nou-înființatei Bănci de Gene din Buzău, a primit titlul de „Omul Anului 2019”.

  • Dan Puric.

Actor de excepție, orator inegalabil și apărător desăvârșit al românismului, maestrul Dan Puric a trăit la intensitate maximă momentul acordării înaltei distincții. Dan Puric a explicat într-un mesaj emoționant, presărat ici-colo cu întâmplări haioase, cât de mult înseamnă pentru Domnia Sa faptul că este născut pe pământ buzoian.

Diplomele acestea sunt niște consecințe  ale unui fior, fiorul nașterii acum 60 de ani pe pământul acesta românesc, acest pământ care  mi-a făcut onoarea să mă nasc pe el aici. E o mare onorare să te naști pe acest pământ sfânt al Buzăului. (..) Cel mai important moment în viața unui om  e când se întoarce la rădăcini, restul e aventură sau rătăcire. Ti se schimbă pulsul când te întorci spre casă. Doar dacă ai probleme fiziologice nu se întâmplă așa ceva cu tine. Are ceva pământul acesta”, a spus Dan Puric.

Fiu al medicilor loan şi Lorica-Victoria Puric, care lucrau la Spitalul din Nehoiu, Dan Puric urmează cursurile Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti, iar în anul 1985 absolvă Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. În perioada 1985-1988 a fost actor la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani, iar din 1988, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

A fost distribuit în numeroase piese atât la teatrul unde este angajat, cât şi la Teatrul „C. I. Nottara”, după ce timp de opt-nouă ani a realizat roluri episodice şi secundare. Între rolurile importante menţionăm pe cele din piesele: Omul care a văzut moartea şi Mihai Eminescu. Distribuit în 1983 in filmul Prea cald pentru luna mai; Acasă; Salutări de la Agigea; O vară cu Mara; Un studio în căutarea unei vedete; Vacanţa cea mare

  • Costel Vânătoru.

Desemnat Omul anului 2019 la Buzău cu votul tuturor consilierilor prezenți la ședința de luni, cercetătorul Costel Vânătoru a declarat că îl onorează titlul de Om al Anului și îl obligă la mai mult. „Funcționarea și acreditarea internațională a Băncii de Gene de la Buzău, sunt următoarele mele priorități”, a mai spus cercetătorul.

„Un om care a făcut și face foarte multe lucruri pentru comunitatea buzoiană. Pe o idee a dumnealui pe care ne-a împărțit-o în urmă cu 2 ani s-a reușit obținerea înființării Băncii Naționale de Gene, la Buzău. A fost o întreagă bătălie, e un rezultat istoric care va asigura o dezvoltare pe această dimensiune economică, educațională culturală a municipiului și județului Buzău.”, a declarat primarul Constantin Toma despre părintele Costel Vânătoru.

  • Alți trei Cetățeni de Onoare: dr. Sorina Popescu, prof. univ. dr. Nicolae Istudor și ing. Sorin Harabagiu.

Sorina Popescu a urmat cursurile primare şi gimnaziale la Şcoala Generală nr. 15 din oraş, apoi a absolvit Liceul „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, secţia matematică — fizică. Este licenţiată a Facultăţii de Fizică a Universităţii Bucureşti şi master al Joint institute for Nuclear Reserch din Dubna — Rusia. Este doctor în
Fizică, ,,Magna cum Laudae”, a Universităţii Bucureşti din anul 2000, cu teza „Neconservarea parităţii în ciocnirile hadron — hadron”, sub indrumarea profesorilor Marius Petraşcu şi Ovidiu Dumitrescu din universitatea bucureşteană, respectiv James Vary, din cadrul Departamentului de Fizică, a Universităţii de Stat din lowa – Statele Unite ale Americii (S.U.A.). Din anul 2018, este Master in Business Administration (M.B.A.) a Universităţii Webster din Geneva – Elveţia, cu teza „Blockchain impactul asupra pieţelor financiare modiale şi evoluţia monezii cryptocurrency”.

Nicolae Istudor, profesor universitar, rectorul Academiei de Studii Economice Bucureşti a urmat şcoala generală în comuna natală, apoi Liceul economic şi de drept administrativ din Buzău, pe care 1-a absolvit în anul 1988. În perioada 1988-1993 a urmat Facultatea de Economia şi Gestiunea Productiei Agricole şi
Alimentare din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, pe care a absolvit-o ca şef de promoţie. Din anul 2000 este doctor în Economie în ceea ce priveşte activitatea didactică, a parcurs toate etapele, Incepând de la preparator (1993) şi ajungând profesor în anul 2007. Este titular de curs la următoarele discipline: „Strategii şi politici de dezvoltare rurală şi regionalr; „Dezvoltare rurală şi regională”; „Burse de mărfuri agroalimentare”; „Legislatia întreprinderilor agroalimentare”; „Managementul sistemului logistic
al intreprinderilor agroalimentare”, cursuri sustinute la ciclurile de licenţă şi masterat in cadrul facultăţilor ASE. A fost titular de curs la disciplina „Dezvoltarea durabilă” din cadrul Şcolii postdoctorale ,,Economia transferului de cunoaştere în dezvoltarea durabilă şi protectia mediului”; tutore în cadrul proiectului „Performanţă şi excelenţă în cercetarea doctorală şi postdoctorală în domeniul ştiinţelor economice din România”, formator în cadrul unor cursuri la Institutul Naţional de Administraţie şi Marketing al Produselor Vitivinicole. Este fondatorul programului de masterat „Managementul proiectelor de dezvoltare rurală şi reaională de la Facultatea de Economie Agroalimentară şi a Mediului.

Sorin Harabagiu născut în localitatea Pârscov, a urmat Şcoala Generală între 1979 – 1987, apoi Liceul Industrial Nr. 7 Galati în perioada 1987 – 1991 şi Universitatea „Dunărea de Jos” Galati în perioada 1992 — 1997 devenind inginer în industria alimentară. Persoană dinamică, bun organizator, orientat către rezultat, în perioada 2004 – 2008 a urmat The Open University UK obtinând Diploma în Management. Din punct de vedere profesional între august 1997 — martie 2000 a fost inginer stagiar la „Vulturul” S.A., Buzău, apoi intre aprilie 2000 — septembrie 2000 a fost şef sectie la „Ursus” Buzău, apoi între octombrie 2000 — octombrie 2002 a fost şef proiecte speciale la Compania de Bere România (noul nume al companiei Ursus). Apoi intre noiembrie 2002 — octombrie 2005 a fost manager imbutefiere la „Ursus Breweries” Timişoara, din noiembrie 2005 până in aprilie 2007 a fost Director la Sucursala „Ursus Breweries” Braşov, intre aprilie 2007 — septembrie 2008 a fost Director la Sucursala „Ursus Breweries” Cluj Napoca, între octombrie 2008 — aprilie 2018 Director Sucursala , „Ursus Breweries” Buzău iar din mai 2018 până în prezent este vicepreşedinte tehnic Interimar, „Ursus Breweries” România. Este Senator de onoare al Universității „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca, membru în clubul „Rotary” Buzău/Braşov, membru în Consiliul de Dezvoltare al Municipiului Buzău — comisia economică, membru în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Buzău.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!