Știrile zilei

Buzoienii s-au prins în Hora Unirii! | Neagu: „Mi-aș dori să ne fie inspirație pentru viitor”

Anul acesta, manifestările de Ziua Unirii Principatelor Române au fost organizate, în premieră, în curtea interioară a nou inauguratului Centru Muzeal I.C. Brătianu. Tot aici, buzoienii s-au prins în hora unirii cu organizatorii.

Evenimentul a început la ora 10:30, fiind organizat de mai multe instituții din subordinea Consiliului Județean Buzău: Muzeul Județean, Teatrul George Ciprian și Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău. Momentele artistice au fost susținute pe scena amplasată în aceeași curte interioară.

Programul a început cu o reconstituire a momentelor istorice care au condus la Mica Unire, reeditare pusă în scenă de actori. Apoi, invitații, organizatorii și publicul s-au prins apoi în hora unirii, un moment simbolic, nelipsit din manifestările de pe 24 ianuarie.

În cursul dimineții de 24 ianuarie 2023, Consiliul Județean Buzău alături de Muzeul Județean Buzău, Teatrul „George Ciprian” și Centrul Județean de Cultură și Artă au organizat evenimente dedicate Unirii de la 1859, la sediul Centrului Muzeal „I.C. Brătianu”.

Acestea au continuat la  Sala Mare a Consiliului Județean Buzău, cu un concert Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii” și Zinaida Julea. Tot pe 24 ianuarie, spațiile expoziționale ale Muzeului Județean au putut fi vizitate gratuit.

Cu 164 de ani în urmă, Alexandru Ioan Cuza a fost oaspetele buzoienilor, la mai puţin de două săptămâni de la înfăptuirea unirii dintre Ţara Românească şi Moldova. Domnitorul a înnoptat la Episcopie. De acest eveniment este legat şi botezul principalei străzi comerciale din Buzău, care a fost redenumită din „Strada Târgului” în „Strada Cuza Vodă”.

Între 24 şi 25 ianuarie 1859, buzoienii au ieşit pe străzi, în grădini şi pieţele publice, bucuroşi la auzul veştii alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la domnia Ţării Româneşti, act care genera unirea Principatelor. Cel mai reuşit banchet a fost dat în ziua de 29 ianuarie de căpitanul Nicolae Sabovici, la Cazarma Militară, unde s-a jucat Hora Unirii (Gheorghe Petcu –  Judeţul Buzău, legende şi istorie).

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button