Știrile zileiUtile

Camerele de supraveghere, obligatorii în firmele din România

În firmele din România, camerele de supraveghere au devenit din ce în ce mai des utilizate, atât pentru protecția angajaților, cât și pentru prevenirea tentației fraudelor de către terțe persoane, iar alături de sistemele anti-efracție și sisteme de incendiu, sunt obligatorii pentru firmele din România. Sistemele de supraveghere video în astfel de cazuri, sunt montate la vedere, semnalate, iar angajații sunt informați în prealabil privind instalarea camerelor.

Care este temeiul legal prin care firmele pot instala camere de supraveghere?

Un sistem de supraveghere video este necesar a fi montat atât pentru protecția bunurilor din cadrul unei companii, cât și pentru protejarea angajaților și asigurarea unui climat de muncă sigur. Camerele de supraveghere trebuie folosite pentru a preveni tentativele de fraudă și eventualele probleme la locul de muncă, și nu pentru monitorizarea angajaților cu scopul de a-i urmării, din motive care nu țin de performanțele și securitatea în muncă.

Însă, trebuie menționat faptul că, firmele pot instala camere supraveghere doar în cazul existenței unui temei bine argumentat. Conducerea firmei trebuie să înștiințeze angajații din timp, pentru a se asigura că nu se încalcă legislația cu privire la protecția datelor personale.

Dacă se dorește instalarea camerelor de supraveghere ascunse, deși acest lucru este total ilegal, pot fi totuși instalate, în condițiile în care se dovedește existența unei forme de activitate infracțională în cadrul unei firme.

Conform Legii nr. 333/2003, articolul 3, aliniatul 3, atunci când nu este posibilă realizarea unui sistem de pază organizat, împrejmuiri, grilaje, obloane, încuietori sigure, iluminat de securitate sau sisteme de alarmă, instalarea camerelor de supraveghere în spațiile publice sau private, este obligatorie pentru asigurarea protecției pazei și integrității bunurilor.

De asemenea, conform Deciziei nr. 52/2012, este permisă supravegherea video doar în situațiile în care aceasta este efectuată pentru prevenirea și combaterea săvârșirii infracțiunilor, supravegherea încălcării regulilor, asigurarea pazei și protecției bunurilor, valorilor, persoanelor și a proprietăților, precum și realizarea intereselor legitime, cu condiția ca acestea să nu  prejudicieze drepturile și libertățile angajaților.

Luând în considerare Legea 190/2018, angajatorul poate monta camere de supraveghere doar în situațiile în care acesta poate demonstra faptul că montarea unui sistem de supraveghere video este singura soluție prin care poate stabili buna funcționare a întregii afaceri.

Regulamentul nr. 679 din 27 aprilie 2016 prevede ca toate imaginile colectate prin intermediul camerelor de supraveghere, să fie colectate doar în scopuri legitime, precise, determinate, ținându-se cont de protecția datelor cu caracter personal.

De ce este indicată instalarea camerelor de supraveghere de către companiile din România?

Sistemele de supraveghere video sunt necesare a fi instalate în primul rând pentru protecția spațiului monitorizat și pentru protejarea angajaților companiei. Prin folosirea unor camere de  supraveghere, se pot economisi bani, iar cu ajutorul unor specialiști în securitate video, se pot configura sisteme special concepute pentru fiecare firmă în parte.

Pentru un răspuns cât mai rapid și prompt al forțelor de ordine în cazul situațiilor neprevăzute, camerele de supraveghere joacă un rol esențial. Pentru a beneficia de cele mai performante sisteme de camere video, DABSTORE dispune de cea mai mare ofertă de sisteme de supraveghere video din România, reușind să asigure și să acopere orice tip de nevoi.

Unul dintre principalele motive pentru care camerele de supraveghere sunt folositoare și obligatorii în cadrul companiilor, este reprezentat de descurajarea infractorilor și colectarea dovezilor pentru poliție, în cazul unor situații frauduloase.

De asemenea, o cameră de supraveghere va fi de folos pentru reducerea cheltuielilor privind polițele de asigurare, fiindcă sistemul de supraveghere constituie o măsură de siguranță serioasă, iar asiguratorii vor întocmi oferte mai mici pentru polițele de asigurare ce acoperă daunele produse în urma spargerilor, incendiilor sau indundațiilor.

Un alt motiv îl reprezintă protejarea angajaților și tuturor persoanelor aflate în interiorul firmei. Fie că este vorba despre pătrunderea frauduloasă a anumitor persoane, fie că este vorba despre un incendiu, mai multe camere supraveghere wireless, amplasate strategic, vor informa beneficiarul în cel mai scurt timp.

Totodată, folosirea unor camere supraveghere de exterior, vor ține loc nevoie unui paznic, întrucât acestea vor monitoriza și informa de fiecare dată când există o problemă în zona de intrare în firmă. Acest lucru va aduce după sine economisirea de bani pe termen lung. În acest caz, camerele de supraveghere vor trebui semnalate prin intermediul unor afișe, care să îi informeze pe toți cei care calcă pragul firmei, faptul că sunt monitorizați video.

Ce include un sistem de supraveghere video?

Un sistem de supraveghere video deși este destul de complex în sine, este ușor de instalat și utilizat. De regulă, acesta conține camere de supraveghere, dispozitive de stocare, monitoare, precum și o serie de alte accesorii indispensabile.

Printre cele mai cunoscute și căutate pe piață, sunt camerele de supraveghere și accesoriile aferente HIKVISION. Acestea se regăsesc atât în variante de camere supraveghere de interior, cât și camere supraveghere exterior, ambele tipuri beneficiind de sisteme tehnologice avansate, precum camere

supraveghere wireless ce transmit semnalul video prin intermediul unor protocoale wireless de rețea către un router și care beneficiază de o calitate HD, full HD a imaginilor, imagini ce pot fi urmărite de la distanță cu ajutorul dispozitivelor smart (telefon, calculator), ori camere IP conectate la internet și ușor de instalat.

Camerele HIKVISION vin într-o gamă largă de modele, cu un senzor de imagine de la 1 MB până la 12 MB, cu LED-uri InfraRoșu sau WL – White Light LED, lentile fixe sau varifocale și diferite tipuri de carcase, printre care bullet, cube, dome, fisheye, pinhole, turret.

Dispozitivele de stocare, precum DVR HIKVISION sau NVR HIKVISION, sunt indispensabile pentru înregistrarea imaginilor oferite de camerele de supraveghere. În funcție de nevoile fiecărei firme și ținând cont de camerele de supraveghere folosite, se poate alege unul dintre cele două modele.

Pe lângă camere de supraveghere și sisteme de stocare a înregistrărilor, un sistem de supraveghere video mai conține și diverse accesorii, cutii de joncțiune, suporturi sau microfoane.

Un astfel de sistem, va fi necesar pentru supravegherea permanentă a interiorului și exteriorului unei firme, asigurând monitorizarea completă a obiectivului, precum și a bunurilor și personalului angajat într-o firmă din România.

Cine se poate ocupa de instalarea camerelor de supraveghere video?

Legislația prevede instalarea camerelor de supraveghere în firme, atâta vreme cât acestea nu contravin bunurilor morale și se respectă viața privată a angajatului, protecția datelor personale, libertatea de exprimare (în cazul angajaților), libertatea de exercitare a ocupației profesionale, precum și dreptul la o judecată corectă.

Este absolut necesar ca instalarea, dar și asigurarea mentenanței camerelor de supraveghere, să fie făcută doar de către companiile autorizate de IGPR (Inspectoratul General al Poliției Române). În caz contrar, instalarea unui sistem de supraveghere video fără autorizație, este infracțiune și se pedepsește în consecință.

În cazul instalării camerelor de supraveghere fără autorizație, compania poate fi amendată cu până la 4% din cifra de afaceri.

Camerele de supraveghere reprezintă un sistem benefic pentru monitorizarea în permanență a bunul mers al afacerii, însă trebui instalate doar de către firme autorizate, respectând cadrul legislativ, astfel încât să fie respectate informațiile cu caracter personal.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button