Utile

Când laptopul face ca un tractor, cum să îl îmblânzești!

Lucrezi la același laptop de ceva timp, poate de ani de zile. Și la un moment dat, îți dai seama că huruie mai tare decât mașina de spălat. Abia acum înțelegi de ce nu mai auzeai bine știrile la televizor sau muzica la radio. Pe de altă parte, parcă nici nu mai funcționează la fel de repede ca la început. Parcă este mai lent și câteodată chiar se blochează. Cam în această situație ajung cei care lucrează pe laptop, mai ales de acasă, iar numărul lor este în continuă creștere. O parte dintre aceștia lucrează la același laptop de ceva timp, poate de ani de zile. Și se gândesc  că, în timp, este firesc ca lucrurile să nu mai funcționeze la fel de bine ca la început. 

Dar când este vorba de laptopul cu care își câștigă existența sau la gândul că este posibil să apară cheltuieli neprevăzute considerabile, apare îngrijorarea și întrebările firești: Ce este de făcut? Unde să caute ajutor? Pe cine să întrebe? 

Care este primul pas care trebuie făcut când laptopul “huruie” sau se blochează?

Majoritatea se gândesc, în primul rând, să caute un specialist în depanare laptopuri, care să știe să diagnosticheze și să rezolve problemele legate de acesta. Însă, primul lucru pe care îl recomandă, de fapt, specialiștii este curățarea lui interioară. 

De ce această recomandare? Pentru că muncind de acasă, oamenii nu au un loc fix unde lucrează. Ei își așează laptopul, deschis fiind, prin diverse locuri: pe masă, pe jos, pe terasă etc. Iar dedesubt, de multe ori, este praf, firimituri, scame etc. Iar când laptopul este deschis, cooler-ul funcționează și atrage ca un aspirator toate impuritățile din jur. 

Pentru a preveni acumularea excesivă a prafului, este recomandată curățarea periodică a laptopului, iar în funcție de gradul de utilizare al acestuia, acest procedeu poate fi făcut între 6 luni și 1 an, iar prețul este accesibil oricărui buzunar. Există specialiști, precum sunt cei de la Depanarelaptop.ro, care efectuează această operațiune pe loc.

Semnele principale ale “sufocării” cu impurități: laptopul se oprește brusc sau răspunde greu la comenzi, îngheață imaginea, apare un zgomot deranjant în timpul funcționării.

Consecințe ce pot fi evitate prin curățarea periodică a laptopului

Laptopul, fiind un instrument de calcul extrem de portabil, așa cum arătam mai sus, este foarte expus pericolului de acumulare a prafului. Consecința principală este îngreunarea funcționării corecte a sistemului de răcire. Acesta este format dintr-un ventilator, un radiator și orificiile de ventilare de pe carcasă. Ventilatorul (sau cooler-ul) este atașat de procesorul laptopului, iar când se umple de praf începe să scoată zgomot mai mare și eventual sacadat.

Alte probleme care pot apărea din cauza acumulării prafului, pe lângă zgomotul deranjant, este supraîncălzirea procesorului. În timp, acest lucru poate duce la dezlipirea pastei termoconductoare de pe procesor și chipset-uri sau chiar la arderea procesorului. Acesta este motivul pentru care se blochează uneori, pentru că nu se mai face schimbul corect schimbul de informație.

În cazuri mai rare, poate avea loc chiar deteriorarea carcasei. Din cauza expunerii constante și îndelungate la temperaturi ridicate, aceasta devine casantă și, astfel, mai fragilă.

În concluzie, și laptopul are nevoie de un “medic de familie”. Acum există specialiști la care putem apela și care ajută la creșterea perioadei de viață a laptopului.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!