Știrile zilei

Cât de periculoase sunt clădirile din Buzău în cazul unui seism puternic | Lista imobilelor cu BULINĂ ROȘIE

[mks_col] [mks_two_thirds]

Tragedia din Italia i-a făcut să tremure serios pe buzoieni la gândul unui seism major. Niciunul dintre cutremurele înregistrate în județul nostru nu a făcut victime umane sau pagube materiale. Ce s-ar întâmpla însă în eventualitatea unui cutremur de peste 7 grade pe scara Richter?

În cazul unui cutremur puternic, clădirile cu bulină roşie reprezintă un adevărat pericol. În Buzău există 44 de astfel de clădiri. Ceea ce este şi mai grav este că majoritatea se găsesc chiar în centrul oraşului, unde se află zona cea mai circulată. Mii de pietoni trec zilnic pe lângă ele.

Strada Cuza-Vodă este plină de astfel de clădiri. Doar aici se găsesc 18 locuinţe expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de rism seismic. Celelalte zone periculoase sunt: zona Obor, cu nouă locuinţe cu bulină roşie, zona Centru, cu cinci locuinţe, strada Independenţei, cu două şi b-dul N. Bălcescu, de asemenea, cu două. Câte o astfel de clădire găsim în: Micro XIV, Micro V, str. Piaţa Teatrului, str. Col. Buzoianu, str. Griviţei, str. Transilvaniei, str. Parâng şi str. Penteleu.

Buzăul, aflat în apropierea zonei seismice Vrancea, va fi unul dintre judeţele cele mai grav afectate de un cutremur puternic. De aceea, trebuie să ştim unde trebuie să ne adăpostim în cazul unei catastrofe. În cazul în care cutremurul ne surprinde în clădire, locurile sigure sunt: sub mese sau birouri grele, pe holuri, în colţul camerelor şi lângă stâlpii de rezistenţă. Locurile cele mai periculoase din locuinţă sunt: lângă ferestre sau oglinzi, lângă obiecte grele ce ar putea să cadă, bucătăria, uşile sau unde şocul poate provoca uşile să vă lovească.

Dacă nu ne aflăm într-o clădire, trebuie să avem mare grijă la obiectele care sunt aruncate în jur de mişcările puternice ale pământului. De asemenea, ţevile de gaz se pot sparge şi pot provoca incendiu. Viaţa ne-ar putea fi pusă în pericol şi de cablurile de curent care se află pe stâlp şi care pot fi rupte.

După ce ani la rând a avertizat populația țării că pericolul unui cutremur major este iminent, fostul director al Institutului Național de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, vine cu o predicție care bagă spaima în români. Acesta afirmă că un seism de mare intensitate va zgudui România din temelii, undeva între anii 2060 și 2080.

[/mks_two_thirds] [mks_one_third]

44

Toate aceste imobile sunt foarte vechi, majoritatea fiind construite înainte de ’77. Cele mai vechi dintre ele se află pe str. Cuza-Vodă şi au fost ridicate în anul 1880:

„Cele care sunt construite după schimbarea legislatiei din 1977, în principiu, sunt sigure 100% în condiţii normale, la un cutremur de 7 – 7,2 grade, nu de catastrofă, că nimeni nu prevede partea aceasta. Dar din punct de vedere al proiectării. Din punct de vedere al execuţiei, se vede când apare fenomenul cât sunt de sigure. Clădirile construite după anii 1960 au un grad de conformare la seism acceptabil, dar nu pe norme foarte stricte, iar cele care sunt construite înainte de ’60 sunt vulnerabile din puncte de vedere al calculului seismic. Toate. Repet, se ţine cont şi de executie şi de cât de mare este cladirea”, a declarat pentru ziare.com arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Cutremur V

[/mks_one_third] [/mks_col]

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button