Știrile zilei

Câteva întrebări pentru autorități, după cazul „Mărăcineni”

Un medic bucureștean, în vârstă de 37 de ani, a fost ridicat, ieri, de forțele MAI, după ce s-a aflat că era infectat cu coronavirus. Miercuri, bărbatul se izolase la locuința socrilor săi din comuna Mărăcineni și nimeni nu a știut, până ieri, că este purtător sau măcar suspect de coronavirus.

În dreptul roman exista un principiu: „Res ipsa loquitur: Să lăsăm faptele să vorbească”. Și ce spun faptele în cazul nostru?

În primul rând, știm că un medic ortoped, de la Spitalul Militar Central, s-a izolat, miercuri, împreună cu soția la locuința socrilor săi din Mărăcineni. Sunt date conform cărora bărbatul știa că este suspect de coronavirus, probele pentru stabilirea statusului său epidemiologic fiind în lucru chiar în primele zile de ședere la Mărăcineni.

Apoi, aflăm că rezultatele în confirmă, vineri, pe medicul de 37 de ani ca purtător al temutului virus care a răpus peste 300 de oameni de la izbucnirea epidemiei în România. Așadar, medicul află, vineri, că are Covid, dar este lăsat în colectivitate, la domiciliu, până sâmbătă seară. Singurii care s-au autosesizat și au acționat rapid par să fi fost reprezentanții Primăriei Mărăcineni, care a anunțat de îndată autoritățile.

  • O întrebare se îndreaptă acum către autoritățile centrale, care știau că medicul este suspect de coronavirus. El a avut totuși posibilitatea să se plimbe între București și Buzău, ba chiar să stea liniștit acasă încă o zi după ce rezultatele l-au confirmat ca purtător de Covid.
  • O altă întrebare se referă la lejeritatea tratării cazului. De miercuri până vineri, autoritățile au mers pe încredere lăsându-l pe bărbat să stea acasă, deși era mai mult ca sigur faptul că are coronavirus?
  • În fine, poate confirma cineva dacă medicul a intrat în contact cu persoane de pe raza comunei Mărăcineni în timpul șederii sale în comună? Asta în afară de soție și socri, pe care nu știm dacă i-a infectat. În această perioadă, a mers cineva din familie la magazin pentru aprovizionare? 
  • Poate fi considerat vreun membru al familiei sale din Potoceni suspect de coronavirus?

Ne oprim aici cu întrebările, pentru că e vremea răspunsurilor. O primă reacție a autorităților a venit la scurt timp: Pentru fapta sa, medicul s-a ales cu dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. În această dimineață, DSP Buzău a formulat un punct de vedere față de cele întâmplate:

„Persoana în cauză s-a dovedit necooperantă și a refuzat ideea internării voluntare în orice unitate sanitară din București sau din Buzău, invocând posibilitatea de tratament a persoanelor asimptomatice la domiciliu. Pacientul a acceptat examinarea medicală de către un medic infecționist al Spitalului Județean de Urgență Buzău, în urma căreia a primit recomandarea de internare într-o unitate sanitară. Cu sprijinul jandarmilor și al polițiștilor, pacientul a acceptat să fie transportat cu o ambulanță specială către Spitalul V. Babeș din Capitală. În acest caz, DSP Buzău a început ancheta epidemiologică”, se precizează într-o informare a DSP Buzău, transmisă duminică dimineaţă.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!